Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Washingtonul autorizează o vînzare de armament către Taiwan

30 iun. 2017,, 19:00   Externe
2947 0

Administrația Trump a autorizat vînzarea de armament în valoare de 1,3 miliarde de dolari către Taiwan, transmite AFP care citează informații de joi de la Pentagon.

AFP notează că această decizie ar putea provoca mînia Beijingului, care a atenționat împotriva proiectului.

Potrivit agenției Pentagonului responsabile cu vînzările de arme, armamentul pentru Taiwan include în special bombe ghidate, rachete și torpile. Este vorba de asemenea de aducerea la zi a unor echipamente deja deținute de Taiwan, printre care cea a unui radar de apărare aeriană, pentru 400 milioane de dolari, și a unui sistem de război electronic.

Decizia trebuie să fie în plus supusă aprobării Congresului, a cărui susținere pentru vînzarea de arme Taiwanului nu a fost infirmată vreodată.

Un oficial american a avut grijă să precizeze, sub acoperirea anonimatului, că nu există "o schimbare a politicii de lungă durată a unei singure Chine", potrivit căreia Beijingul interzice oricărei țări să întrețină relații oficiale cu liderii taiwanezi.


Dar "de decenii, și de-a lungul diferitelor președinții americane, Statele Unite au rămas ferm angajate în satisfacerea necesităților de apărare" ale Taiwanului, a adăugat acesta.

Ultima vînzare de arme americane către Taiwan a fost făcută în decembrie 2015.

Administrația Obama a dat atunci undă verde unui transfer de arme în valoare de 1,8 miliarde dolari, dintre care două fregate, rachete antitanc și vehicule amfibie, provocînd mînia Beijingului.

În numele "principiului unei singure Chine", Beijingul interzice partenerilor săi să întrețină relații diplomatice cu insula, pe care o consideră o provincie rebelă destinată să revină la patria-mamă și cu forța dacă va fi necesar.

Tensiunile diplomatice, atenuate sub precedentul guvern taiwanez, s-au reluat de la sosirea la putere anul trecut a partidului președintei Tsai Ing-wen.

Tsai a deranjat în mod special Beijingul după ce a reușit, la începutul lui decembrie 2016, să vorbească la telefon cu președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, o inițiativă fără precedent din 1979, an în care președintele de atunci al SUA, Jimmy Carter, a adoptat politica unei singure Chine.

China, prin Ministerul său de Externe, a 'protestat solemn' pe lîngă SUA după respectiva convorbire telefonică și a insistat că "nu există decît o singură Chină și că Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?