Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

SALAMUL DE VARĂ: Ce trebuie să ştii despre unul dintre cele mai consumate produse

2 iul. 2017,, 03:00   Mai multe...
3668 0

Conceput pentru a satisface nevoia de mezeluri şi pe timp de vară, acest tip de salam trebuie să fie, potrivit specialiştilor, suficient de rezistent la temperaturi caniculare, suficient de uscat pentru a rămîne ferm şi elastic, cu structură plăcută.

Consumat la temperatura ambiantă ori uşor prăjit (cum este potrivit să procedăm dacă nu am avut posibilitate de păstrare la rece), este pretabil pentru nenumărate variante de alcătuire a unei gustări, de la consumul simplu, cu pîine, la variante mai elaborate, alături de felurite legume, paste etc.

Cum se prepară salamul de vară?

Între preparatele din carne, face parte din categoria celor cu structură tipică, fierte şi dublu afumate. Se prepară şi se prezintă în formă de baton cu diametru de circa 45-50 mm diametru, cu lungimea de circa 20-40 cm şi masa de circa 500g. Ca urmare a afumării şi a uscării moderate din finalul procesului de preparare, suprafaţa rămîne continuă dar cu numeroase denivelări scurte, poziţionate în lungime, generate de contragerea umpluturii din membrane.

Ce conţine salamul de vară?


Se prepară din carne (pulpă) de porc şi de vită, în proporţii egale, la care se adaugă circa 20% masă de slănină proaspătă şi condimente (sare, piper, boia, usturoi, chimen, dar şi puţină silitră ori salpetru, care sînt săruri ale azotului adăugate, după tradiţia germană, cu scop de conservare şi de păstrare a culorii roşii specifice).

De ce este important să citim eticheta cînd cumpărăm un salam de vară?

Consumatorii ar trebui mai întîi de toate să înveţe să citească eticheta cu atenţie întrucît foarte multe ingrediente nesănătoase sînt ascunse sub denumiri pe care consumatorul nu le întelege, dar mai presus de orice, trebuie să ştie că declaraţia nutriţională este obligatory. Un alt element important ce ne poate ajuta să înţelegem cît de sănătos sau nesănătos este produsul respectiv, este termenul de valabilitate al acestuia. Cu cît termenul este mai lung, cu atît produsul este mai chimic, mai tratat, altfel nu ar rezista îndelung pe rafturile magazinelor, spun specialiştii.

Ce spun medicii despre consumul de mezeluri grase?

Un salam de vară preparat corect are proprietăţi gustative îmbietoare (carne fiartă, condimentată şi afumată), o valoare energetică ridicată (între 1250 şi 1600 kJ, respectiv circa 300-385 kcal per 100 g produs) şi constituie o sursă majoră de proteină valoroasă (minim 15% din masa salamului).

Cu aceste valori, salamul de vară constituie o sursă excelentă pentru cei ce desfăşoară mult efort fizic, dar rămîne la fel de folositor şi pentru cei care desfăşoară activităţi mai lejere, caz în care asocierea în consum cu legume şi alte componente ale hranei, dar şi consumul cumpătat, se impun riguros, atenționează medicii.

Ce riscăm dacă mîncăm grăsimi saturate în exces?

Mezelurile sînt bogate în grăsimi saturate, iar consumul în exces al acestora reprezintă primul pas către bolile cronice serioase, de la ficatul gras la diabet, hipertensiune arterială şi chiar cancer. Studiile moderne pentru longevitate au demonstrat că persoanele care consumă excesiv grăsimi saturate au o speranţă de viaţă redusă.

Еxcesul de grăsimi saturate are efect negativ asupra creierului prin păcălirea receptorilor de saţietate, avînd ca şi consecinţă dereglarea consumurilor alimentare (persoana mănîncă mai mult). Un consum mare de grăsimi saturate poate duce la obezitate şi poate creşte riscul de cancer de colon, rect, sîn şi intestin subtire.

Sarea în exces, o altă cauză a problemelor de sănătate

„Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decît media au o presiune sanguină mai mare şi au un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legatură şi cu alte afecţiuni agravate de retenţia de apă provocată de sare: insuficienţă cardiacă, hipertrofia ventriculară stîngă, afecţiuni ale rinichilor şi litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc, afirmă specialiştii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?