X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

NATO își va spori prezența în Afganistan

29 iun. 2017,, 21:00   Externe
2325 0

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) își va spori prezența în Afganistan, însă nu pentru a relua operațiunile de luptă în această țară, ci pentru a ajuta mai mult forțele afgane să facă față talibanilor, a anunțat joi secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, informează AFP.

"Autoritățile militare au cerut cîteva mii de soldați în plus", a subliniat Stoltenberg pentru presă, la sosirea sa pentru o reuniune a miniștrilor apărării ai țărilor din NATO, la Bruxelles.

"Pot confirma că vom spori prezența noastră în Afganistan", a adăugat el, amintind că Alianța participă la antrenarea și formarea forțelor afgane, în cadrul misiunii "Resolute Support", după ce a sistat în 2014 misiunea sa de luptă în această țară.

"Nu se pune problema în a relua operațiunile de luptă", ci de "a-i ajuta pe afgani să lupte și să-și asume pe deplin responsabilitatea în materie de securitate", a insistat Stoltenberg.

El a citat trei domenii ce necesită o mai mare prezență a NATO: întărirea forțelor speciale ale armatei afgane, susținerea dezvoltării forțelor aeriene afgane și formarea cadrelor armatei din această țară.


Întrebat despre ce așteaptă el cu privire la acest dosar din partea secretarului american pentru apărare, Jim Mattis, care participă la reuniunea de la Bruxelles, Stoltenberg a estimat că nu ar trebui să se aștepte ca, în acest stadiu, el să anunțe "un număr precis de militari".

Trebuie "să ne asigurăm că sîntem capabili să ieșim din impas și să pregătim terenul pentru o soluție politică", a subliniat secretarul general al NATO.

Șefii militari americani din regiune cer de luni de zile întăriri de mai multe mii de soldați pentru a ajuta guvernul afgan să facă față presiunii din partea talibanilor, însă administrația Trump nu a anunțat deocamdată o decizie cu privire la aceasta.

Pentru anul 2018, ar lipsi între 2.500 și 3.000 de militari pentru ca NATO să poată asigura pe deplin misiunea sa în Afganistan, potrivit surselor diplomatice.

Stoltenberg a mai amintit joi că NATO, ale cărei țări membre sînt presate de SUA să aloce mai mulți bani, se așteaptă la o creștere cu 4,3% a cheltuielilor pentru apărare în Europa și Canada în 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?