X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

MAEIE: Pledăm pentru reluarea negocierilor în formatul "5+2"

29 iun. 2017,, 15:40   Politică
1774 0

Reluarea negocierilor oficiale în formatul "5+2" este deosebit de importantă pentru promovarea în continuare a procesului de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv prin identificarea unor soluţii practice pentru problemele cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului din cauza conflictului.


Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene au relatat că o declaraţie în acest sens a făcut viceministrul Lilian Darii în alocuţiunea sa în cadrul Conferinţei anuale a OSCE pentru evaluarea securităţii, care se desfăşoară în perioada 27-29 iunie la Viena.

El a subliniat că "soluţiile trebuie să se plieze pe scopul final al procesului de negocieri – elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

Potrivit lui, Republica Moldova este dispusă să sprijine iniţiativa cu privire la dialogul structurat axat pe identificarea unor noi paradigme pentru stabilitatea şi securitatea în arealul OSCE.

Diplomatul a menţionat necesitatea menţinerii problematicii conflictelor prelungite în concepţia dialogului structurat. Totodată, el a reiterat interesul Moldovei în modernizarea Documentului de la Viena 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii şi securităţii în vederea sporirii transparenţei militare şi securităţii în spaţiul OSCE.

În acest context, el a pledat pentru "retragerea completă şi necondiţionată a forţelor armate ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Moldovei, în conformitate cu deciziile adoptate în cadrul Summitului OSCE de la Istanbul din anul 1999". El a pledat, de asemenea, pentru "transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional corespunzător".

În marja Conferinţei, viceministrul a purtat discuţii cu asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Kathleen Kavalec, şi reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, ambasadorul Wolf-Dietrich Heim. În cadrul întrevederilor au fost abordate aspecte de actualitate cu privire la evoluţiile în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi securitatea regională.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?