Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Corupţia este problema majoră a Moldovei

29 iun. 2017,, 10:02   Societate
1817 2

Despre aceasta s-a discutat miercuri, în cadrul atelierului de lucru "Rolul societăţii civile în îmbunătăţirea transparenţei şi integrităţii în sectorul public", organizat la Chişinău de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE).

Expertul Institutului, Adrian Ermurachi, a remarcat că, anual, Moldova pierde circa 750 mil. lei ca urmare a actelor de corupţie comise în procesul de achiziţii publice.

"În majoritatea statelor UE funcţionează aplicarea regulilor generale de achiziţii publice nu doar pentru autorităţile publice, ci şi pentru instituţiile private, unde statul deţine o cotă majoritară. Drept exemplu pentru Moldova poate servi Estonia, care a găsit soluţii pentru combaterea corupţiei", consideră el.

Experţii estonieni au împărtăşit colegilor moldoveni soluţiile care în ţara lor deja au un efect pozitiv. Printre acestea se numără: emiterea buletinelor electronice de identitate, ce oferă prezenţa redusă a oamenilor în interacţiuni cu autorităţile publice şi, respectiv, un risc redus de corupţie; deschiderea datelor deţinute de instituţiile publice, căci în aşa fel oamenii vor putea verifica informaţia. O soluţie importantă este controlul finanţării partidelor politice, deoarece acestea se folosesc în continuare de unele resurse de finanţare camuflate.

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului "Consolidarea capacităţilor societăţii civile în combaterea corupţiei în Republica Moldova", susţinut de grantul din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Estonia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?