X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

MAEIE a luat act de raportul departamentului de stat SUA

28 iun. 2017,, 17:12   Politică
1601 0

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a luat act de Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane, ediția 2017, în care ţara noastră a fost clasată la nivelul Tier 2 Watch List, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

MAEIE subliniază că situaţia reflectată în raportul respectiv se referă preponderent la anul 2016, cînd s-a aflat în derulare reforma instituţiilor de resort abilitate cu sarcini de combatere a traficului de fiinţe umane (TFU), proces finalizat la sfîrşitul anului trecut. Acest proces a presupus inclusiv o privire mai atentă asupra oficialilor cu responsabilități directe în combaterea traficului de persoane, dintre care unii au prezentat probleme de integritate și a căror activitate nu a corespuns nevoilor și așteptărilor în acest sector.

Fiind conştiente de această stare de lucruri şi fără a aştepta publicarea raportului, autorităţile au elaborat un set de propuneri, în strînsă colaborare cu Ambasada SUA la Chişinău, pentru a redresa situaţia în acest domeniu.

Proiectul documentului a fost deja transmis spre consultare comunităţii anti-trafic, inclusiv societăţii civile. Pentru implementarea acestui document a fost propus un calendar ambiţios, în dorinţa de a întreprinde acţiuni prompte şi cuprinzătoare de către instituţiile de resort implicate.

Printre altele, documentul prevede întărirea capacității de investigare, urmărire penală şi condamnare a traficanţilor pe măsura faptelor lor grave, combaterea corupţiei în sistemul judecătoresc, protejarea anchetatorilor şi procurorilor de influenţă externă şi corupţie internă, asigurarea protecţiei victimelor în timpul proceselor de judecată, în special în timpul urmăririlor penale ş.a.

Setul de propuneri urmează a fi completat și aprobat la următoarea şedinţă a Comitetului Naţional anti-trafic preconizată pentru luna iulie curent, cu o perioadă de acţiune pînă la sfîrşitul anului 2017.

Autorităţile Republicii Moldova conştientizează gravitatea fenomenului traficului de fiinţe umane şi vor depune eforturile necesare pentru realizarea de progrese rapide și consistente în vederea eradicării acestui flagel.

Pe termen mediu, Guvernul urmează să adopte şi să implementeze Strategia naţională de prevenire şi combatere TFU, un document de politici complex, care va combina sistemul naţional de referire pentru protecţia şi asistenţa victimelor şi potenţialelor victime cu dimensiunea de prevenire şi combatere TFU.

Aflarea Republicii Moldova la nivelul Tier 2 Watch List nu va afecta volumul de asistenţă acordată de către Guvernul SUA, autorităţile ţării noastre fiind determinate să întreprindă acţiunile necesare pentru avansarea în clasamentul respectiv.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?