Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Bosnia nemulțumită de decizia în cazul masacrului de la Srebrenica

28 iun. 2017,, 19:30   Externe
2984 0

Negocierile din Irlanda de Nord în vederea formării unei noi coaliții guvernamentale au intrat marți în linie dreaptă, la o zi după ce premierul Marii Britanii, Theresa May, a promis că va aloca un 1 miliard de lire suplimentare pentru Belfast, informează miercuri AFP.

Rude ale victimelor și Asociația mamelor din Srebrenica au cerut justiției din Olanda să admită că trupele olandeze care participau la misiunea de protejare a enclavei Srebrenica nu și-au îndeplinit misiunea și prin urmare sînt responsabile pentru masacrul a circa 8.000 de bărbați și adolescenți bosniaci de către forțele sîrbe din Bosnia conduse de generalul Ratko Mladic în iulie 1995.

Curtea de Apel din Haga a decis marți că statul olandez a 'acționat ilegal' însă că trebuie să plătească 'o compensație parțială' familiilor celor 350 de victime, adică doar 30% din daunele cerute. Într-adevăr, instanța 'nu este sigură că aceste persoane nu ar fi fost ucise mai tîrziu chiar dacă ar fi rămas în enclava' care ar fi trebuit protejată de ONU, a declarat judecătorul Gepke Dulek.

Cei 350 de bărbați și băieți au fugit către baza olandeză în încercarea de a găsi refugiu.

'Verdict rușinos!', titrează miercuri Une Dnevni Avaz, principalul cotidian din Bosnia, denunțînd 'o nouă nedreptate și o nouă umilire a victimelor'.


'Acest verdict este rușinos. Noi nu îl vom accepta', a declarat Munira Subasic, președinta Asociației mamelor din Srebrenica.

Murat Tahirovic, președintele Asociației victimelor și a martorilor genocidului, a criticat 'calculele' tribunalului care a încercat 'să exonereze la maximum Olanda, să minimizeze cît mai mult responsabilitatea sa'.

Cu toate acestea, a adăugat el, verdictul este o confirmare legală a responsabilității Olandei în genocidul de la Srebrenica.

Masacrul de la Srebrenica este cel mai grav comis pe teritoriul european de la al Doilea Război Mondial și este considerat un act de genocid de justiția internațională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?