X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Experții prognozează o destabilizare a situației în Transnistria

28 iun. 2017,, 11:40   Politică
4606 0

Regiunea transnistreană se numără printre trei teatre geopolitice în care am putea urmări posibila agravare a situației de securitate.

Despre asta se vorbește în previziunea agenției americane private de informații Stratfor pentru al treilea trimestru 2017, transmite Agora. Odată cu intensificarea confruntării dintre Rusia și Occident, frontierele europene vor constitui o arenă-cheie de concurență și escaladare potențială.

Trei teatre geopolitice în care am putea urmări creșterea neînțelegerilor și posibila agravare a situației de securitate vor fi: regiunea baltică, estul Ucrainei și Transnistria. Cu toate că conflictele militare semnificative sunt puțin probabile în aceste zone, acestea vor spori tensiunile și vor favoriza întărirea capacităţilor militare între Rusia și Occident, mai menționează sursa citată.

A treia regiune care ar putea provoca o tensiune potențială se află aproape de Marea Neagră pe teritoriul separatist al Transnistriei. În regiune nu s-au produs victime, după încheierea luptelor în 1992 când Transnistria s-a detașat de Moldova. Cu toate acestea, relațiile dintre guvernul transnistrean și cele două țări de pe ambele părți ale teritoriului, recent, s-au tensionat.

De la sfârșitul lunii mai, Republica Moldova și Ucraina au inițiat instituirea controalelor comune pe segmentul transnistrean al hotarului. Conducerea rebelă a teritoriului a protestat împotriva acestei măsuri (care a slăbit considerabil autonomia Transnistriei prin transferul către Republica Moldova și Ucraina a controlului asupra persoanelor și mărfurilor care trec în și din regiune) și a amenințat că va solicita forțelor ruse de securitate să dea un răspuns. (Regiunea găzduiește 1200 de militari ruși ca forță de menținere a păcii). Moscova nu a comentat oficial amenințarea, dar creșterea numărului de exerciții militare comune dintre forțele rusești și transnistrene din ultimele câteva săptămâni probabil nu este o coincidență.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?