Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

FIA salută modificarea Legii privind plata pentru poluarea mediului

27 iun. 2017,, 17:30   Politică
2917 0

Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) susţine modificările la Legea privind plata pentru poluarea mediului, care au fost aprobate de Parlament, însă deocamdată nu au intrat în vigoare pentru că nu au fost promulgate de preşedinte.


Într-un comunicat al FIA se menţionează că amendamentele la Legea privind plata pentru poluarea mediului "sînt binevenite pentru îmbunătăţirea climatului investiţional în Republica Moldova, pentru asigurarea condiţiilor egale tuturor agenţilor economici, îmbunătăţirea activităţii antreprenoriale, precum şi respectarea intereselor consumatorilor finali".

"Investitorii străini consideră nefondate şi speculative intenţiile oponenţilor acestor amendamente, prin invocarea lobării intereselor unor grupuri mici de producători individuali. Mai mult decît atît, menţinerea nejustificată la nivel legislativ a taxelor ecologice mărite pentru importul mărfurilor de o anumită categorie stimulează concurenţa neloială, întrucît "filtrele/barierele tarifare" creează avantaje economice pentru anumiţi producători locali", se arată în document.

Amendamentele la legea menţionată prevăd introducerea unui nou mecanism de calcul al plăţilor pentru poluarea mediului, precum şi normele de aplicare şi control al acestora. În mod special, conform schimbărilor legislative, se reduce considerabil plata ecologică la importul mărfurilor în ambalaj, precum şi a ambalajului separat – ambalaj primar din material plastic, ambalaj primar compozit, ambalaj primar din aluminiu – care, în lipsa unui sistem eficient de reciclare, poate fi o sursă de poluare a mediului.

Asociaţia Producătorilor de Conserve "Speranţa-Con" şi mai mulţi producători din Moldova, printre care "Orhei-Vit", "JLC", "Gelibert" şi "Aquatrade", s-au pronunţat împotriva micşorării taxei ecologice, începînd cu 1 ianuarie 2017. Aceştia susţin că micşorarea taxei ecologice îi pune în condiţii inegale pe importatori şi pe producătorii locali de conserve, băuturi răcoritoare, lapte şi alte produse. Potrivit lor, întreprinderile moldoveneşti exportă o parte dintre importurile sale, iar ambalajul nu rămîne în Moldova şi nu prejudiciază mediul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?