X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dezbateri la Anenii Noi, pe marginea introducerii sistemului electoral mixt

27 iun. 2017,, 17:10   Economie
2166 0

Azi, la Anenii Noi s-a desfăşurat a şasea rundă de dezbateri pe marginea introducerii sistemului electoral mixt în Moldova. Discutarea proiectului propus de Partidul Socialiştilor (PSRM) şi susţinut de Partidul Democrat (PDM) este organizată de Asociaţia "Promo-Lex".


Membrul PDM Eugen Nichiforciuc a menţionat că partidul său "vrea să fie sincer şi deschis cu fiecare cetăţean".

"Noi propunem poporului să-şi aleagă singuri deputaţii, în cadrul noului sistem electoral. PDM încă în 2013 a început campania de modificare a sistemului. Vrem să mergem consecvent pe această cale şi să îndeplinim promisiunile făcute alegătorilor", a remarcat el.

Vicepreşedintele "Partidului Nostru" Dumitru Ciubaşenco a spus că locuitorii din Anenii Noi niciodată nu vor avea reprezentantul lor în parlament dacă această lege va fi adoptată.

"Pentru formarea circumscripţiei în care va fi ales deputatul sînt necesari 60 de mii de cetăţeni care locuiesc în raion. Iar acest raion nu ajunge la această cifră", a precizat el, subliniind că partidul său "este împotriva schimbării sistemului electoral în condiţiile unui stat capturat".

În opinia lui, proiectul de lege al PSRM şi PDM are multe capcane.

"De exemplu, candidatul trebuie să se prezinte personal pentru a se înregistra. Acest lucru nu va fi posibil în cazul liderului PN, Renato Usatîi, pe al cărui nume autorităţile ţării au pornit mai multe cauze penale. El va fi arestat imediat ce va sosi în Moldova. Ştiţi ce se întîmplă în RM cu deţinuţii politici. Aceasta înseamnă că liderul unui partid de opoziţie cu influenţă nu va putea ajunge în Parlament", a constatat el.

Deputata Partidului Comuniştilor Elena Bodnarenco a reiterat poziţia comuniştilor, care sînt împotriva oricăror schimbări în sistemul electoral. Apoi ea a părăsit sala în care se desfăşurau dezbaterile.

Deputatul socialist Vasile Bolea nu a fost admis la dezbateri, pentru că a întîrziat cu o oră.

Dezbateri regionale cu participarea cetăţenilor şi politicienilor au avut loc la Edineţ, Comrat, Cahul şi Bălţi. Următoarele dezbateri vor avea loc la Ungheni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?