Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Inginerii au învățat dronele să vadă prin pereți

28 iun. 2017,, 02:00   Externe
2309 0

O echipa de ingineri de la Universitatea din Santa Barbara, California au prezentat o tehnologie care le permite vehiculelor aeriene fără pilot să vadă prin pereți.


Această lucrare a devenit continuarea studiului anterior, pe parcursul căruia aceiași specialiști-experți i-au învățat pe roboții tereștri prin intermediul Wi-Fi să obțină imagini bidimensionale ale obiectelor, ascunse în spatele zidurilor de cărămidă. Acum însă, cercetătorii au mers mai departe, creînd o tehnologie prin intermediul căreia dispozitivele copter au posibilitatea de a vedea spațiul din spatele peretelui în format tridimensional.


Potrivit șefei studiului de cercetare Yasamin Mostofi echipa sa a echipat dronele obișnuite cu senzori de emisie-recepție Wi-Fi. Apoi, inginerii au construit patru pereți de cărămidă, în jurul cărora trebuiau să zboare sincron dronele. Una dintre acestea transmitea continuu semnalul Wi-Fi, iar cea de-a doua măsura intensitatea semnalului în fiecare punct.

Analizînd modificările puterii semnalului poate fi determinată mărimea și forma obiectelor ascunse în structura de cărămidă, deoarece acestea încalcă parțial semnalul transmis, explică autorii lucrării. Capacitatea dronelor de a se deplasa nu numai înainte și înapoi (așa cum o făceau roboții tereștri), dar, de asemenea, în sus și în jos le-a permis să evalueze obiectele dintr-un diapazon mai larg de unghiuri, ca în cele din urmă aparatele să poată vizualiza obiectele în format 3D, acestea fiind ascunse în spatele zidurilor.

Pe ambele drone au fost instalate planșete cu tehnologia Google Tango care permite să fie urmărită poziția în spațiu și conformitatea acesteia cu traseului prestabilit. Autorii explică faptul că au modificat zona tridimensională, de care sînt „interesate“ dispozitivele copter ca cîmp accidental Markov. Determinîmd dependența spațială, drona construiește imaginea din voxeli individuali (cea mai mică unitate a imaginii 3D).


Pe viitor tehnica în care sînt folosite două drone, care operează într-un tandem similar, pot avea o varietate de utilizări: operațiuni de căutare și salvare, săpături arheologice, monitorizarea structurală, cercetare militară și așa mai departe.

Apropo, anterior tehnologiile moderne au oferit, de asemenea, vedere cu raze X tanchiștilor și chirurgilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?