X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Consiliul Europei a devenit un agent al schimbărilor democratice în Moldova, premier

27 iun. 2017,, 09:40   Politică
1987 2

Consiliul Europei a devenit în timp un agent al schimbărilor democratice în Republica Moldova.

Cu acest mesaj a venit prim-ministrul Pavel Filip în cadrul unui discurs ținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Premierul a vorbit despre importanţa parteneriatului dintre Republica Moldova și Consiliul Europei şi reformele esenţiale implementate în Republica Moldova, cu sprijinul şi în conformitate cu recomandările APCE, transmite IPN.

„Ne leagă un istoric de 22 ani de cooperare și 25 de ani de independență, resimţiți printr-un şir întreg de transformări radicale – de la reformarea şi ajustarea cadrului normativ, constituţional, la crearea de instituţii şi schimbări de mentalitate”, a spus Pavel Filip.

Şeful executivului a menţionat principalele rezultate ale cooperării Republicii Moldova cu APCE şi comitetele de monitorizare ale Consiliului Europei. Printre acestea se numără implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei și intrarea în vigoare a Legii privind reformarea instituţiei procuraturii. La fel, este vorba despre implementarea Legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, instituirea unui mecanism eficient de coordonare a politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de ființe umane etc.

Prim-ministrul a subliniat că toate reformele lansate se regăsesc în programele de cooperare incluse în noul Plan de Acţiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020, lansat oficial la Chişinău la 30 mai 2017. „Planul de acțiuni anterior, pentru 2013-2016, a adus o serie de rezultate palpabile la nivel național și sunt convins că împreună cu Consiliul Europei și statele membre se va reuși intensificarea obținerii impactelor scontate în domeniile definitorii ale Consiliului Europei”, a notat Pavel Filip.

Premierul a apreciat funcţionarea mecanismului comun al Cadrului de cooperare programatică Consiliul Europei – Uniunea Europeană pentru țările Parteneriatului Estic, după doi ani de implementare acest instrument demonstrându-şi utilitatea pentru eficientizarea alocării resurselor pentru implementarea proiectelor tematice regionale și bilaterale.

Referitor la conflictul transnistrean, Pavel Filip a reiterat că singura cale de soluţionare a acestuia este dialogul şi dacă necesităţile adevărate ale oamenilor vor fi puse mai presus decât poziţiile ideologizate, va fi posibilă avansarea pe acest segment.

La finalul discursului, prim-ministrul a subliniat că obiectivul central al Republicii Moldova rămâne încheierea procedurii de monitorizare de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, prioritate inclusă în Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova şi în Planul de acţiuni pentru anii 2016-2018.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?