Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Vicepreşedintele APCE vine cu un îndeamn către Moldova

27 iun. 2017,, 09:13   Economie
1400 0

Autorităţile Moldovei trebuie să continue eforturile privind reformarea justiţiei, lupta anticorupţie şi consolidarea statului de drept.

O declaraţie în acest sens a făcut vicepreşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Antonio Gutierrez, luni, la întrevederea de la Strasburg cu premierul Moldovei, Pavel Filip.

Surse din cadrul Guvernului au relatat că oficialii au efectuat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor actuale ce ţin de cooperarea Republicii Moldova cu APCE, inclusiv perspectivele încheierii procedurii de monitorizare a ţării de către APCE.

Oficialii au discutat şi despre reforma sistemului electoral în Moldova. Premierul a menţionat că majoritatea recomandărilor Comisiei de la Veneţia vor fi luate în considerare pentru a asigura respectarea normelor democratice şi a preveni orice tip de abuzuri.

Cu referire la procesul de reglementare a conflictului transnistrean au fost abordate activităţile Sub-comisiei ad-hoc privind conflictele dintre statele membre ale CoE. Zonele care cad sub incidenţa acestui Sub-comisii sînt: regiunea transnistreană, Osetia de Sud, Abhazia, Ciprul de Nord, Crimeea şi, pe parcursul eventualelor evoluţii, estul Ucrainei.

În vederea dezvoltării şi consolidării parteneriatului constructiv între R. Moldova şi APCE în diverse domenii, interlocutorii au convenit să continue discuţiile bilaterale.

În cadrul vizitei oficiale la Strasbourg, Pavel Filip a avut o întrevedere şi cu preşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei (CALRE), Gudrun Mosler-Tornstrom.

Oficialii au efectuat un schimb de opinii privind cooperarea pe dimensiunea consolidării democraţiei locale şi implementarea programelor pentru facilitarea procesului de descentralizare şi eficientizare a guvernării la nivel local.

Premierul a informat şi despre politicile naţionale demarate în contextul reformei administraţiei publice centrale şi locale, cu accent pe necesitatea asigurării unei implementări la un înalt nivel.

Un subiect aparte al discuţiilor a vizat implementarea Foii de parcurs a procesului de post-monitorizare al Republicii Moldova de către CALRE, elaborată ca urmare a vizitei delegaţiei Congresului la Chişinău din iulie 2015. În acest sens, a fost accentuată utilitatea recomandărilor şi expertizei în eforturile actuale de promovare a descentralizării şi a creşterii nivelului de autonomie locală în Moldova.

La întrevederea cu preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Guido Raimondi, premierul a subliniat importanţa respectării angajamentelor asumate în vederea apărării drepturilor omului conform standardelor europene.

"Eforturile noastre vor fi orientate şi în continuare în direcţia îmbunătăţirii sistemului de remedii naţionale, asigurării unei implementări eficiente şi coerente a prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, dar şi executării integrale a deciziilor CEDO", a declarat Filip.

Potrivit lui, Guvernul sprijină procesul de reformare a CEDO şi a luat decizia de a continua susţinerea Curţii prin detaşarea juriştilor secunzi. Astfel, Moldova îşi propune să contribuie la facilitarea examinării admisibilităţii cererilor depuse la Curte din partea cetăţenilor Republicii Moldova şi la diminuarea continuă a numărului de cereri aflate în curs de rezolvare

Guido Raimondi a menţionat că volumul cazurilor noi împotriva Republicii Moldova ajunse pe rol la Curte este în scădere comparativ cu anii precedenţi şi a venit cu recomandări pentru Moldova în vederea asigurării egalităţii în drepturi, promovării valorilor nediscriminatorii şi toleranţei în societate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?