Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Nu putem să ne prefacem că nu vedem ce se întîmplă în Moldova – declarație

26 iun. 2017,, 12:47   Politică
9037 9

Comunitatea europeană nu poate închide ochii că la ”schimbările atît de radicale” care se pregătesc în Moldova, cu consecințe asupra cetățenilor.

Declarația aparține europarlamentarului lituanian Petras Austrevicius, membru al Comisiei parlamentare PE-R. Moldova, și a fost făcută într-un interviu pentru Europa Liberă, în contextul discuțiilor despre schimbarea sistemului electoral în Moldova.

Potrivit parlamentarului european, nimeni nu pune la îndoială faptul că Moldova are dreptul suveran de a decide ce sistem electoral alege, însă asta nu este doar chestiune vizează politicienii, ci și cetățenii R. Moldova. Oficialul a explicat de ce este important ca guvernarea de la Chișinău să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

„Republica Moldova nu este pentru UE doar o țară terță, ci este partenerul nostru asociat. De aceea simțim foarte multă responsabilitate față de cetățenii moldoveni. Nu putem să ne facem că nu vedem că se pregătește o schimbare atît de radicală în Moldova, cu consecințe asupra cetățenilor. Asocierea noastră cu Moldova nu se referă doar la comerț liber, sau la cooperare economică. Relația noastră se bazează pe respectul democrației și statului de drept. Noi vedem în schimbarea sistemului electoral o tentativă de schimbare a sistemului bazat pe democrație și stat de drept. Acest acord de asociere și asistența macrofinanciară sînt condiționate de respectarea statului de drept și principiilor democratice. Noi sperăm ca recomandările Comisiei Veneția să fie respectate. Altfel, de ce Moldova mai este membru al COE, de ce a cerut opinia Comisiei Veneția, daca nu tine cont de ea”… a comentat Austrevicius.

Parlamentarul lituanian s-a referit și la discuțiile purtate cu premierul Pavel Filip, și liderul PDM, Vlad Plahotniuc, la subiectul sistemului electoral. „I-am avut săptămîna care a trecut la Parlament pe premierul Pavel Filip, pe speakerul Parlamentului, dl Candu, si pe liderul PD, partidul de guvernare, dl Plahotniuc. Din discuții a rezultat că partenerilor noștri moldoveni nu le este indiferentă părerea noastră. Am discutat, desigur, despre opinia Comisiei Veneția. Si am anticipat că, coaliția de la guvernare va lua în calcul să renunțe la acest proiect”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?