Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Platforma „DA” propune un nou sistem electoral

26 iun. 2017,, 11:10   Politică
4451 10

Reprezentanții Platformei „DA” au prezentat astăzi o serie de propuneri pentru îmbunătățirea legislației electorale din Moldova, notează NOI.md.

Deși pledează pentru menținerea sistemului electoral proporțional, formațiunea propune instituirea așa-numitului vot preferențial în cadrul sistemului existent. Acest mecanism presupune că fiecare alegător care se prezintă la vot își va alege concomitent și partidul, și candidatul favorit din listă.

„A venit momentul oportun pentru reformarea sistemului electoral proporțional, pentru a asigura o mai bună reprezentare a cetățenilor în parlament. Propunem introducerea votului preferențial, cînd fiecare cetățean votează atît partidul lui favorit, cît și candidatul preferat din listă. Ordinea finală a listei deputaților aleși depinde strict de opțiunea alegătorilor și numărul de voturi acordate fiecărui candidat, indiferent de lista inițială înregistrată la CEC”, a explicat liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase.

Politicianul a menționat că, dacă guvernarea va respinge sistemul de vot preferențial, proiectul va fi promovat în cadrul următorului legislativ de către formațiunea sa. O altă propunere vizează creșterea cotei de reprezentare a femeilor în listele electorale. Astfel, se propune ca cel puțin 50 la sută dintre locurile pe listele electorale să le revină femeilor. De asemenea, membrii „DA” insistă să fie majorată și cota de reprezentare a tinerilor și cetățenilor din diasporă.

În vederea asigurării unui proces electoral cît mai transparent, formațiunea pledează pentru depolitizarea Comisiei Electoral Centrale și a Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Inițiatorii propun ca majoritatea absolută a membrilor CEC, șase la număr, să fie delegați de organizațiile nonguvernamentale, în baza unui concurs transparent, ceilalți trei membri urmînd a fi aleși de majoritatea parlamentară, opoziție și președinte. Un mecanism similar de desemnare ar urma să fie aplicat și în cazul membrilor CCA.


Membrii DA mai propun sancționarea propagandei în campania electorală și înăsprirea sancțiunilor pentru fraudele electorale, cum ar fi: turismul electoral, votul multiplu, coruperea alegătorilor. În ceea ce privește votul peste hotare, partidul propune instituirea votului prin corespondență, alocarea a minimum 10 mii de buletine de vot pentru fiecare secție deschisă peste hotare.

Fruntașii formațiunii au mai cerut guvernării să-și retragă proiectul de lege privind instituirea sistemului mixt de vot, invocînd avizul negativ al Comisiei de la Veneția.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?