X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

În Moldova va fi îmbunătățită gestiunea activității băncilor

26 iun. 2017,, 12:03   Economie
1819 1

Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat Regulamentul privind cadrul de administrare a activității băncilor, relatează NOI.md.

Potrivit BNM, noile prevederi vizează structura de guvernanță corporativă, mecanismul de control intern și metodele de gestiune a riscurilor în bănci. Astfel, băncile sînt obligate să își desfășoare activitatea eficient și transparent, să aibă o structură organizatorică adecvată, să dispună de un cadru de reglementare care corespunde modelului de afaceri al băncii, pentru a administra toate riscurile rezultate din activitatea acesteia și a menține stabilitatea financiară, în vederea protejării intereselor deponenților etc. La fel, băncile trebuie să raporteze cazurile de fraudă care ar putea să le afecteze siguranța, soliditatea și reputația.

În afară de aceasta, băncile vor trebui să își adapteze politica de numire a administratorilor la dimensiunea și complexitatea lor și să desfășoare o politică de remunerare care să nu favorizeze asumarea unor riscuri excesive.

Regulamentul a fost elaborat ținîndu-se cont de specificul pieței financiar-bancare, precum și de cele mai bune practici internaționale în domeniu, inclusiv de actele Comitetului Basel.

Înainte de aprobare proiectul a fost consultat cu publicul și comunitatea bancară. Noul regulament constituie un suport și o primă etapă de tranziție la noile cerințe prudențiale promovate de banca centrală prin implementarea de la 1 ianuarie 2018 a standardelor Basel III.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?