X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Combinarea vitaminei C cu un antibiotic este eficientă în tratarea cancerului

1 mai. 2020,, 23:30   Mai multe...
8477 0

Savanţii au elaborat o nouă metodă neobişnuită de a lupta împotriva celulelor stem canceroase (CSC), combinînd antibiotice cu vitamina C.

Compusul nu doar ajută la tratarea tumorilor, ci şi reduce şansa ca aceasta să recidiveze.

Experimentul care a amestecat doxicilina cu vitamina C (acid ascorbic) a avut o eficienţă de 100 de ori mai mare în distrugerea CSC decît alt agent anti-cancer testat, numit 2-deoxi-D-glucoză, scrie Science Alert.

Noul studiu se bazează pe unul precedent efectuat de aceeaşi echipă de la Universitatea din Salford din Regatul Unit, care analiza modul în care vitamina C poate fi utilizată pentru a omorî CSC-urile prin oprirea mitocondriei celulelor de a produce energie.

Mecanismul nou creat funcţionează în felul următor: în prima etapă, antibioticul opreşte celulele canceroase de a schimba diferitele tipuri de surse de energie, forţîndu-le să se bazeze numai pe glucoză. Altfel spus, determină celulele să fie inflexibile din punct de vedere metabolic, ceea ce ar fi susficient pentru distrugerea unor celule canceroase, dar nu toate. De aceea, savanţii susţin că acesta este motivul pentru care unele tumori devin rezistente la antibiotice - supravieţuiesc prin hrănirea cu glucoză. Aici intervine vitamina C, care înlătură şi legătura cu sursa de glucoză, înfometînd celulele.


Un lucru bun este şi faptul că ambele substanţe nu sînt toxice, astfel efectele secundare vor fi minime.

Deocamdată, studiul a avut loc exclusiv în laborator, metoda nu a fost testată pe animale. De asemenea, studiul a avut în vedere numai cancerul de sîn, astfel nu se ştie dacă metoda aceasta poate fi aplicată şi altor tipuri de celule canceroase.

Chiar şi aşa, studiul este promiţător în contextul în care implică celulele stem canceroase - acele tipuri de celule despre care se presupune că sînt agenţii principali care stau la baza creşterii şi recidivării tumorilor.

Următorul pas este testarea metodei pe animale şi oameni. Studiul a fost publicat în revista Oncotarget.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?