X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova va avea o nouă lege cu privire la întreprinderea de stat și municipală

23 iun. 2017,, 17:52   Economie
2945 3

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege cu privire la întreprinderea de stat și cea municipală, care vine să actualizeze legea aprobată în anul 1994.

Cadrul legislativ și regulator referitor la activitatea întreprinderilor municipale a fost revizuit, potrivit Ministerului Economiei, în vederea ”eliminării coliziunilor juridice și completării vidului de norme și reguli privind administrarea patrimoniului public, inclusiv a celui transmis în administrare”, informează MOLDPRES.

Autoritățile publice locale administrează 550 de întreprinderi municipale, iar autoritățile publice centrale 250 de întreprinderi de stat.

Ministerul Economiei precizează că prin proiectul respectiv se vor actualiza și uniformiza politicile publice de administrare a întreprinderilor de stat și a celor municipale la normele generale de guvernare corporativă. Documentul delimitează clar atribuțiile fondatorului, consiliului de administrație și administratorului. Proiectul reglementează particularitățile fondării, funcționării și încetării activității acestor entități economice.

Pentru a preveni înstrăinarea bunurilor publice va fi stabilit un regim juridic al acestora cu înregistrarea distinctă în evidența contabilă. Autorii proiectului propun stabilirea unui plafon de 5000 de lei pentru valoarea capitalului social al întreprinderilor. Atribuțiile consiliului de administrare vor fi extinse, în special în ceea ce privește stabilirea indicatorilor de performanță, monitorizării activității, selectării prin concurs al administratorului. Potrivit documentului, achizițiile de bunuri ce depășesc 400 mii de lei sau 25 la sută din valoarea întreprinderilor de stat sau municipale vor fi examinate și autorizate de către fondatori.


Proiectul de lege mai prevede dizolvarea benevolă a întreprinderilor de stat sau municipale. În prezent, în Registrul de stat al persoanelor juridice figurează 320 de întreprinderi de stat, care nu sînt gestionate de fondatori, și nu activează de mai mulți ani. De asemenea, nu dispun de bunuri materiale și urmează a fi lichidate.

Proiectul de lege va fi remis Parlamentului spre examinare și adoptare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?