X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Circa 2/3 din moldoveni ştiu că drepturile şi obligaţiunile lor sînt cuprinse în constituţie

23 iun. 2017,, 09:22   Societate
2964 0

Doar 65% din cetăţenii Moldovei ştiu că drepturile şi obligaţiunile lor sînt cuprinse în Constituţie şi că aceasta este Legea supremă a ţării.

Aceasta este una din concluziile la care au ajuns experţii Institutului CBS-AXA, care au prezentat joi, la Comrat, rezultatele sondajului "Conştiinţa civică a cetăţenilor în Ucraina, Moldova şi Belarus".

Politologul Sorin Mereacre a comunicat că 83% din cetăţenii Ucrainei şi 84% din cetăţenii Belarusului cunosc ce înseamnă Constituţia şi ce fel de drepturi şi obligaţiuni sînt cuprinse în ea.

Răspunzînd la întrebarea: "Cine este subiectul puterii în ţara voastră?", 34% dintre cetăţenii maturi ai RM au numit "poporul", iar 39% au menţionat "cetăţenii republicii de toate naţionalităţile".

Totodată, 30% din cetăţenii Moldovei consideră că Preşedintele republicii deţine "toată plinătatea puterii", iar 19% susţin că Preşedintele RM reprezintă doar puterea executivă. Doar 40% din locuitorii RM sînt convinşi că Parlamentul este puterea legislativă. În acelaşi timp, fiecare al patrulea participant la sondaj este convins că Parlamentul reprezintă puterea executivă.

Expertul Vasile Cantarji a subliniat că acest sondaj este important datorită faptului că a fost desfăşurat concomitent în trei ţări. În RM sondajul a fost realizat din luna iunie pînă în septembrie 2016 pe un eşantion de 410 persoane cu vîrsta de peste 18 ani. În Belarus au participat 1 mie de cetăţeni, iar în Ucraina - 2 mii. Studiul a fost finanţat de MAE al Danemarcei şi de Guvernul Suediei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?