X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ambasada Poloniei a acordat distincții mai multor jurnaliști

22 iun. 2017,, 18:15   Societate
2337 1

Ambasada Poloniei în Republica Moldova a acordat distincția „Emerit pentru cultura poloneză” mai multor jurnaliști și oameni de artă de la Chișinău, care s-au evidențiat în crearea, popularizarea și protecția culturii poloneze.

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Artur Michalski, a declarat în cadrul evenimentului că prin aceste distincții este dată o apreciere înaltă pentru meritele în promovarea culturii poloneze, transmite IPN.

De distincție s-a învrednicit directoarea Bibliotecii poloneze „Adam Mickiewicz” din Chișinău, Oxana Andreev. Ambasadorul i-a mulțumit pentru popularizarea literaturii și a tradițiilor poloneze, dar și pentru organizarea expozițiilor dedicate scriitorilor polonezi. „Este o onoare pentru mine și mă bucur că sînt directoarea bibliotecii poloneze, pentru că acest lucru îmi permite să aflu foarte multe despre Polonia, să văd Polonia și să povestesc despre Polonia, știind sigur și adevărat, nu doar din cărți despre ea”, a declarat Oxana Andreev, menționînd că, pe lîngă lectură, la bibliotecă au loc mai multe activități.

Distincția le-a fost acordată și Ludmilei Barbă, jurnalist la postul public de televiziune Moldova 1, redactorul programului „Vector European”, directorului adjunct al Departamentului de Producții la postul public de televiziune Moldova 1 Leonid Melnic, dar și directorului postului public de televiziune Moldova 1 Mircea Surdu.

Pentru organizarea concertelor de muzică poloneză distincția a fost acordată Svetlanei Bivol, directoarea Filarmonicii de Stat „Serghei Lunchevici”, dar și Larisei Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă din Chișinău. „Într-adevăr am avut foarte multe proiecte frumoase. Am cunoscut Polonia prin muzica excepțională a compozitorilor polonezi, prin minunații interpreți. Ne-am simțit alături de dumneavoastră foarte bine și o să vă ducem lipsa”, a menționat Svetlana Bivol.

Pentru numeroase expoziții de artă poloneză a fost decorat Tudor Zbîrnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei. „Atît în Polonia, cînd am fost, cît și aici am înțeles atitudinea cu demnitate, dar și cu un anumit freamăt față de cultura și istoria pe care o au polonezii. Este o lecție foarte bună pentru noi”, a declarat Tudor Zbîrnea.

Distincția a fost acordată și directorului Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadîrcă. În scena teatrului au fost puse piesele din repertoriul celebrului dramaturg polonez Sławomir Mrożek, printre care și „În largul mării”. Petru Hadîrcă a menționat că acum patru ani, cînd l-a cunoscut pe ambasadorul Artur Michalski, s-a convins că este omul care transformă vorbele în fapte. „De la o idee ad-hoc am reușit împreună să realizăm, sigur cu susținerea dumneavoastră, proiecte inedite. Îmi amintesc conferința de presă de acum patru ani, la premiera spectacolului în „În largul Mării” și dumneavoastră ați spus că Mrożek este acel bolovan care poate schimba cursul rîului și dumneavoastră pentru noi la fel – ați schimbat cursul Teatrului Național „Mihai Eminescu””, a notat directorul Teatrului.

De asemenea, de distincții s-au învrednicit rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Victoria Melnic, dar și Vasile Sitari, lector superior la Catedra Limbaj Vizual, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Distincția a fost acordată și președintelui Societății ZEN Club, Ghenadie Topolnițchi, dar și directorului general al Serviciului de stat de arhivă, Ion Varta. „Polonia este dragostea noastră și cetățenii Republicii Moldova, mulți cu siguranță, au această simpatie, dragoste pentru Polonia în virtutea faptului că noi am fost foarte mult timp vecini. Ați fost o țară care ne-a protejat, este adevărat că am avut și mici conflicte, dar în majoritatea timpului ați fost protectorului Țării Moldovei și atunci cînd voia să intervină de o manieră nu prea elegantă sultanul turc, intervenea frumos regele polonez la curtea sultanului la Istanbul și nu se ajungeau la lupte violente”, a spus Ion Varta.

Artur Michalski a spus că aceștia sînt oamenii care au o legătură strînsă cu cultura poloneză, pentru că limbajul culturii este cel care ne face viața mai intensă. În opinia sa, aceștia sînt oamenii care propagă nu doar cultura națională, dar promovează și schimbul între culturile lumii. Datorită lor și cultura poloneză devine mai aproape pentru cetățenii Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?