Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Filip: Recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi luate în consideraţie

22 iun. 2017,, 13:50   Politică
2083 3

Recomandările Comisiei de la Veneţia sînt minuţios studiate în Moldova şi vor fi luate în consideraţie în măsură maximă, pentru a fi respectate toate normele democratice şi pentru a evita orice abuzuri în cadrul alegerilor.

O declaraţie în acest sens a făcut prim-ministrul Pavel Filip ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, după întrevederile avute cu mai mulţi demnitari europeni.

Surse din cadrul Guvernului au relatat că Filip a promis că în curînd vor avea loc discuţii largi cu partidele politice şi societatea civilă pe marginea opiniei experţilor europeni.

"Înţelegem importanţa acordată expertizei Comisiei de la Veneţia, care sînt minuţios studiate de noi. Continuăm consultările interne pentru a ajunge la un consens. Evident, vom analiza atent şi vom identifica toate soluţiile necesare. Vom avea şi un dialog cu experţii. Disputele politice interne nu trebuie să ajungă la Bruxelles. Opiniile divergente ale politicienilor nu trebuie să afecteze implementarea reformelor, iar asistenţa Uniunii Europene, a FMI şi a altor donatori este destinată pentru implementarea acestor reforme. Rămînem în contact permanent cu partenerii noştri europeni", a declarat premierul.

El a amintit că anume autorităţile RM au solicitat Comisiei de la Veneţia să desfăşoare expertiza proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

"Dacă nu aveam de gînd să luăm în calcul recomandările Comisiei, am fi adoptat deja proiectul. De aceea, vreau să vă asigur că toate recomandările vor fi minuţios studiate şi în majoritatea absolută vor fi luate în calcul, ca atunci cînd vom înainta spre aprobare proiectul, acesta să fie unul calitativ, care asigură respectarea normelor democratice şi nu lasă loc pentru abuzuri pe timpul campaniei electorale", a spus Filip.

Prim-ministrul a reiterat apelul către Parlamentul European de "a nu face o legătură directă între acordarea asistenţei macrofinanciare şi modificarea sistemului electoral, deoarece pentru acordarea acesteia Guvernul şi Comisia Europeană au îndeplinit toate precondiţiile stabilite de comun acord".

El a informat că eurocomisarul Johannes Hahn a acceptat invitaţia de a veni în luna iulie în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?