X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Transnistria prognozează creşterea încasărilor în valută

22 iun. 2017,, 13:21   Economie
2454 1

Transnistria se aşteaptă că încasările de valută de pe urma vînzări către Moldova din dreapta Nistrului a energiei electrice de la CTE Moldovenească vor creşte, deşi prețul ei de vînzare s-a redus în general, comunică NOI.md.

Informația a fost comunicată jurnaliştilor la Tiraspol de către prim-ministrul autoproclamatei RMN, Alexandr Martînov, care a menţionat că acest lucru va fi condiţionat de semnarea contractului direct de livrare a energiei electrice şi excluderea din schemă a furnizărilor firmei mediatoare „Energocapital”, care direcţiona o parte din bani în zonele off-shore sub formă de dividende.

Comentînd perfectarea contractului direct cu Compania moldovenească „Energocom” şi planurile de extindere a volumului livrărilor de energie electrică în Moldova, Alexandr Martînov a spus că, bineînţeles, grupul de companii „Inter RAO”, proprietarul CTE Moldoveneşti, este interesat ca livrările în Moldova să se majoreze.

„Există interes în acest sens, iar CTE Moldovenească are posibilitate de a spori volumul. Noi muncim în această direcţie şi contăm pe rezultate pozitive”, a spus Martînov. El a specificat, de asemenea, că semnarea contractului direct de livrare a energiei electrice în Moldova va duce la faptul că pe piaţa valutară transnistreană valuta va ajunge acum în volum mai mare, deşi preţul contractual formal este mai mic decît cel stipulat în contractul precedent.

Funcționarul transnistrean a explicat că preţul contractului precedent era mai mare, dar exista suma care se direcţiona în jurisdicţii off-shore sub formă de dividende. „Dacă din preţul precedent, care la prima vedere era mai mare, am scădea această sumă, atunci el este mult mai mic decît cel existent astăzi în contract. De aceea, semnarea contractului direct cu consumatorii din Moldova duce la faptul că în Transnistria se va încasa mai multă valută la 1MGVt de energie electrică vîndută, de aceea, avantajul este evident şi e bine că a fost perfectat contractul direct”, a subliniat el.


Alexanadr Martînov a recunoscut că pînă la semnarea contractului direct situaţia la CTE Moldovenească era complicată, se discuta despre rectificarea salariului şi revizuirea numărului de personal. La noul contract s-a muncit în comun cu guvernul şi Compania „Inter RAO”. Potrivit spuselor lui, în cadrul acestei munci comune guvernul a luat măsuri suficient de serioase (ajustarea tarifelor și a altor politici de reglementare), care vor permite CTE Moldoveneşti să realizeze indicii stipulaţi în planul de afaceri.

La rîndul său, guvernul Transnistriei aşteaptă paşi de răspuns din partea Companiei „Inter EAO” sub formă de menţinere a colectivului de muncă, nivelului de salarizare şi relaţiilor corecte cu sistemul bugetar al Transnistriei. „Nu întotdeauna guvernul Transnistriei a făcut atare paşi în întîmpinarea CTE Moldoveneşti, de aceea, contăm pe cooperare constructivă”, a declarat premierul Transnistriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?