Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Macron își reafirmă încrederea într-o Europă capabilă să transforme lumea

22 iun. 2017,, 20:00   Externe
1723 1

Emmanuel Macron și-a reafirmat încrederea într-o Europă capabilă să transforme lumea, în cadrul căreia Franța ar urma să fie un motor, relatează AFP.

În opinia sa, în fața amplificării extremismelor și regimurilor totalitare și a agravării inegalităților în lume, Europa este cea care trebuie "să cîștige bătălia" pentru "libertate și democrație (...), să asigure justiția socială și să protejeze planeta noastră prin intermediul climei".

Franța poate avea "o capacitate motrice", dar numai dacă se reformează mai întîi, a precizat el într-un interviu pentru opt publicații europene.

Crizele din lume "sînt parțial rezultatul inegalităților profunde produse de ordinea mondială și al terorismului islamist, iar aceste dezechilibre se adaugă la cel al climei", a spus el.

"Vom cîștiga această luptă în care Europa are responsabilitatea sa", deoarece este "singurul loc din lume unde libertățile individuale, spiritul democrației și justiția socială merg împreună", a adăugat Macron.


"Putem să petrecem în continuare nopți întregi să ne întrebăm despre locul în care se va afla o viitoare agenție europeană sau modul în care va fi cheltuit un buget sau altul. Ne vom plasa însă în afara istoriei. Eu nu am făcut această alegere. Și nici (cancelarul german) Angela Merkel", a mai afirmat președintele francez.

El a criticat "unii lideri europeni care întorc spatele Europei", avînd "o abordare cinică asupra Uniunii, care ar urma să servească la oferirea de credite, fără ca ei să respecte valorile".

"Europa nu este un supermarket. Europa este un destin comun", a subliniat el.

"Țările europene care nu respectă regulile trebuie să-și asume toate consecințele politice", a insistat el, precizînd că nu va face niciun ''compromis'' în privința "solidarității și valorilor democratice".

La fel ca predecesorul său François Hollande, el vrea ca, la fiecare summit, să aibă ''poziții comune'' cu Germania, pentru că altfel "Europa se va bîlbîi".

El a mai spus că își dorește "o Europă care protejează", printr-o "adevărată politică de apărare și de securitate comună", o reformă a apărării frontierelor, a politicii migratorii și a sistemului de azil, precum și o cooperare sporită împotriva terorismului.

Ca ''etapă următoare'', el vrea ''o integrare mai puternică'' a țărilor din zona euro, cu un buget și o ''guvernanță democratică''.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?