Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Șor nu a fost condamnat pentru escrocherie

22 iun. 2017,, 11:24   Politică
3730 2

Deși procurorii au cerut 19 ani de închisoare pentru primarul or. Orhei, judecătorul Andrei Niculcea i-a aplicat primarului de Orhei o pedeapsă mult mai blîndă - 7 ani și jumătate de pușcărie în penitenciar de tip semiînschis, scrie zdg.md.

Cu toate că Șor a fost judecat pentru escrocherie, instanța l-a condamnat pentru alte infracțiuni, mult mai ușoare și care prevăd o pedeapsă mult mai mică.

Ilan Șor, controversatul businessman și primar al orașului Orhei, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare pentru cumul de infracțiuni. Instanța însă a dispus ca Șor să fie eliberat din arest, iar pedeapsa pentru acesta să fie ispășită doar după rămînerea sentinței definitive în vigoare.

Conform informațiilor furnizate anterior de Procuratura Generală, Ilan Șor a fost trimis în judecată pentru escrocherie (art 190 Cod penal) şi spălare de bani (243 Cod penal). Instanța însă nu l-a condamnat pentru escrocherie, ajungînd la concluzia că Șor NU și-ar fi însușit banii care i-au fost atribuiți.

„Se recunoaște Șor Ilan, fiul lui Miron, vinovat de comiterea infracțiunilor prevăzute de art 196 aliniat 4 și art 243, aliniat 3, lit.b, Cod penal, și se condamnă pentru faptele săvîrșite. Se aplică lui Șor Ilan pentru săvîrșirea infracțiunii prevăzute de articolul 196, aliniatul 4 o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani. Se aplică lui Șor Ilan pentru săvîrșirea infracțiunii prevăzute de art. 243, aliniat 3, lit. B din Codul penal o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de șase ani. Se stabilește lui Șor Ilan, pentru concurs de infracțiuni, prin cumul parțial al pedepselor aplicate, o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani și 6 luni. Se stabilește executarea pedepsei aplicate lui Șor Ilan într-un penitenciar de tip semiînchis”, a citit din dispozitivul sentinței judecătorul Andrei Niculcea.


Articolul 196 „cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere” se referă la „cauzarea de daune materiale în proporţii mari proprietarului prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire”. În aliniatul 4 din acest articol, în baza căruia a fost condamnat Șor se vorbește despre „cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani”.

Cu alte cuvinte, instanța a ajuns la concluzia că Șor nu și-a însușit cei 5 miliarde de lei pentru care a fost trimis în judecată, aplicîndu-i pedeapsa maximă, de 3 ani de închisoare pentru această infracțiune.

Articolul 190 din Codul penal pentru care Șor a fost trimis în judecată prevede o pedeapsă maximă de pînă la 15 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Șor a fost condamnat și pentru spălare de bani, articol (243 Cod penal) pentru care a și fost judecat. Șor a fost condamnat în baza aliniatului 3 al acestui articol, litera b.

Acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2), (spălarea banilor) săvîrşite:
b) în proporţii deosebit de mari,
se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13000 la 16000 de unități convenționale sau cu lichidarea persoanei juridice.

Astfel, deși judecătorul îi putea aplica o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare, l-a condamnat pe Ilan Șor pentru acest capăt de acuzare la doar 6 ani.

Ambele tabere au declarat că vor ataca sentința la Curtea de Apel Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?