Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Candu, despre condițiile lui Dodon și boicotul lui Voronin

22 iun. 2017,, 10:10   Politică
8646 8

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a referit la cele patru condiții înaintate de președintele Igor Dodon pentru susținerea sistemului mixt de vot, notează NOI.md.

Șeful statului insistă să fie păstrat pragul de reprezentare, să fie un singur tur de scrutin pentru circumscripțiile uninominale, să fie o cotă de reprezentare în Legislativ pentru regiunea transnistreană și deschise secții suplimentare de vot peste hotare. În replică, spicherul a precizat că toate aceste aspecte vor fi decise exclusiv pe platformă parlamentară, „fără vreo interferență din partea șefului statului”.

„Da, într-adevăr, se pare că tot mai mult se confirmă faptul că dumnealui a rămas în continuare lider de partid decît președintele tuturor. Dar noi vom lua în considerare ca orice soluție cu care să venim, în primul rînd, să promoveze regulile democrației, și nu ambițiile sau interesele unui sau altui partid”, a explicat Candu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

El a mai remarcat că coaliția de guvernare va ține cont de majoritatea recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția și va căuta soluții la “sensibilitățile invocate de Comisie”. Candu a subliniat că urmează a fi organizate noi runde de dezbateri publice la acest subiect, cu participarea partidelor, experților și reprezentanților societății civile. Spicherul și-a reiterat îndemnul către forțele de opoziție extraparlamentare de a se alătura discuțiilor.

„Sper foarte mult că și opoziția care se opune, mai ales pe stradă, cum e, de exemplu, Maia Sandu cu Partidul PAS sau Platforma DA, să dea curs invitației pe care o fac de fiecare dată și să participe și ei la acele discuții și să vină să-și expună argumentele acolo, în componența acelei expertize, sau unde e cea mai bună expertiză, ca să găsim chiar soluții, de ce nu, de compromis, împreună.”


Democratul a comentat și poziția liderului PCRM, Vladimir Voronin, care se opune vehement acestei reforme electorale. Candu a precizat că opinia majorității cîntărește, în cazul dat, mai mult decît criticile aduse de anumiți lideri politici.

„Domnul Voronin și Partidul Comuniștilor deja au boicotat și alegerile prezidențiale, or, aceasta nu a avut nicio consecință. Este, bineînțeles, un regret cînd există astfel de expuneri în extreme. Dar, pe de altă parte, chiar înțelegînd că nu există un consens deplin în societate sau, mai bine-zis, consens nu există aproape în nicio chestiune importantă în Republica Moldova, luînd în considerare ce polarizare și ce divizare există în societate, totuși trebuie să luăm în considerare regula democrației care presupune opinia majorității”, a comentat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?