Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Investițiile străine se reduc. Opinii

22 iun. 2017,, 08:30   Economie
2571 1

În anul 2016 s-a înregistrat cel mai mic nivel de investiții străine din ultimii 20 de ani.

Asta deși Republica Moldova poate atrage investitori străini prin faptul că se află între două structuri integraționiste mari, între două zone libere de comerț și acest lucru este destul de atractiv pentru ca investitorii străini să creeze întreprinderi pe teritoriul țării. De această părere au fost invitații emisiunii „Главный вопрос” de la postul de televiziune NTV Moldova, citat de IPN.

„Cel mai important pentru partenerii estici este posibilitatea de a face comerț fără taxe cu Uniunea Europeană și pentru partenerii europeni – posibilitatea de a-și vinde produsele pe piața estică, fără taxe vamale. Acesta este principalul avantaj”, a spus deputatul socialist Vladimir Golovatiuc.

Referitor la cursul valutar și întărirea leului față de valutele internaționale, politicianul a menționat că Banca Națională a Moldovei a cumpărat anul curent mai puțină valută comparativ cu anul trecut, de aceea, pe piață s-a înregistrat exces de valută, iar leul s-a întărit. „Apare întrebarea de ce BN nu cumpără valută. Pentru că inflația a depășit toate granițele. În luna decembrie anul trecut, inflația a fost de 2,4%, în luna mai curent – 7,4%. Scopul BN este un nivel al inflației de la 3,5 la 6,5%, iar la noi este 7,4%. Aceasta este o amenințare”, a afirmat deputatul.

Potrivit lui, ceea ce se va întîmpla mai departe depinde de faptul cît timp Banca Națională va continua să reducă la minimum cumpărarea valutei.

Expertul în economie Veaceslav Ioniță a declarat că Banca Națională s-a pomenit între ciocan și nicovală. Expertul susține că valuta străină care ajunge în Moldova nu poate fi investită în economie, pentru că aceasta din urmă este nefuncțională. „Banca Națională este nevoită să cumpere valuta pentru a nu distruge piața valutară. Cumpărînd valuta, introduce lei în economie, dar aceștia tot nu pot fi investiți pentru că economia nu funcționează. Astfel, BNM este nevoită să păstreze acești lei în băncile comerciale și să plătească bani pentru asta”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, întărirea leului le aduce prejudicii de 250 de milioane de lei lunar exportatorilor moldoveni. În plus, veniturile cetățenilor care trăiesc din remitențe s-au redus cu aproximativ 10%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?