X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Oamenii nu trebuie fugăriți dintr-o localitate în alta pentru un serviciu – opinie

21 iun. 2017,, 17:10   Politică
3332 2

Reforma administrațiilor publice locale, care prevede reducerea numărului de primării, trebuie gîndită în așa fel, încît să nu-i afecteze pe simplii cetățeni.

Opinia aparține expertului Veaceslav Berbeca de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” și a fost exprimată pentru NOI.md. El a remarcat că înainte de a purcede la implementare, reforma trebuie supusă unor dezbateri largi în societate și adoptată prin consensul tuturor celor vizați.

„Depinde cum se va face această reformă. Ea nu trebuie să aibă la bază doar calcule pur matematice, ci trebuie foarte bine chibzuită, consultată cu populația Moldovei. Cei care o vor implementa trebuie să se asigure că vor fi create condițiile necesare pentru cetățeni, serviciile să fie pe loc, ca ei să nu fie nevoiți să meargă la zeci de kilometri distanță pentru un document sau pentru a-și putea rezolva problemele. Depinde în baza căror criterii se va face această comasare. E important să se găsească o soluție pentru ca aceste servicii să fie prestate în localitate sau cît mai aproape de oameni”, a explicat Veaceslav Berbeca.

Analistul a mai remarcat că lipsa capacităților de administrare, lipsa cadrelor calificate la nivelul primăriilor este o problemă stringentă ce trebuie soluționată. Mai mult decît atît, el susține că o bună parte dintre primării nu sînt sustenabile din punct de vedere financiar.

„Avem în Moldova foarte multe primării mici și sărace: cu populație redusă și puține resurse financiare pentru a se autoîntreține. Sînt primării practic pe cale de dispariție, din cauza emigrării masive a populației și această idee de a comasa, ca o politică de a economisi bani, își are dreptul la viață”, a punctat el.


O nouă reformă anunțată recent de guvernare ține de optimizarea numărului administraţiilor publice locale. Reforma presupune fuziunea a cîte 3-4 primării în una singură. Potrivit lui Pavel Filip, în rîndul primarilor din țară a început rezistenţa faţă de acest proiect.

„Cînd vorbim la general, toţi sînt de acord cu optimizarea numărului de primării, dar cînd se discută concret, nimeni nu doreşte să fie lichidată primăria sa. Noi vom veni cu proiecte atractive pentru localităţi, cum ar fi instalarea sistemelor de canalizare, drumuri, spitale etc.. Cei care vor accepta vor beneficia de aceste proiecte”, a spus Filip.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?