Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

15 școli din țară vor fi renovate

21 iun. 2017,, 16:20   Societate
1809 0

15 școli de circumscripție, în care învață cel puțin 600 de elevi, vor fi renovate pe banii Băncii Mondiale, comunică NOI.md.

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului a aprobat în ședința de astăzi proiectul de ratificare a noului amendament la Acordul de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare privind realizarea Proiectului reformei învățămîntului.

Pentru lucrările de renovare a școlilor vor fi alocați 12 milioane de dolari, bani ce urmează a fi gestionați de Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM). Instituțiile au fost selectate în baza a 14 criterii, inclusiv vor fi create condiții pentru copiii cu cerințe speciale.

Acordul respectiv este un împrumut investițional finanțat de Banca Mondială și implementat în perioada anilor 2013-2018, în cadrul a trei componente: îmbunătățirea calității educației, optimizarea sectorului educațional și consolidarea capacităților Ministerului Educației în monitorizarea reformei.

În aceeași ședință, deputații au aprobat instituirea Oficiului național pentru memorie militară pe lîngă Ministerul Apărării, care răspunde de protejarea mormintelor și operelor comemorative de război. La fel, proiectul prevede înfiinţarea mormintelor de război, a cimitirelor sau a parcelelor de onoare cu morminte de război, reorganizarea, extinderea sau strămutarea lor, în caz de pericol iminent de distrugere. Acest lucru se face în conformitate cu prevederile tratatelor internaţionale în domeniu la care Moldova este parte.

De asemenea, membrii Comisiei au aprobat amendamentele proiectului legii cu privire la biblioteci care prevăd inclusiv că biblioteca centrală a UTA Găgăuzia va avea statut de centru biblioteconomic al autonomiei. Din categoria bibliotecilor publice teritoriale vor face parte cele sătești, comunale, orășenești, municipale și raionale din cadrul unității administrativ-teritoriale.

Toate proiectele urmează a fi dezbătute și votate în plenul Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?