X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Începe cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Muzică „Nopţile pianistice”

21 iun. 2017,, 15:41   Societate
1368 0

Miercuri, la Chişinău începe cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică "Nopţile pianistice". În mod tradiţional, la festival sunt invitaţi muzicieni din Franţa.

Potrivit unor surse din cadrul Filarmonicii Naţionale, care împreună cu Ministerul Culturii sînt organizatorii acestui eveniment, publicul din Chişinău va avea parte de patru concerte.

Festivalul îşi va lua startul pe 21 iunie cu un concert de muzică franceză, unde pianistul Michael Dalberto din Franţa şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii, condusă de dirijorul francez Misha Katz, vor interpreta opere de Berlioz, Franck, Ravel, Bizet, Dukas.

La 24 iunie Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va găzdui cea de-a doua seară a artei muzicale clasice. Concertul de muzică de cameră va fi oferit de Quartetul de Corzi al Sălii cu Orgă şi de pianista Angela Socolov, care vor interpreta din opera lui Dmitrii Şostakovici. Violoncelistul Cristian Florea din România şi pianistul Nima Sarkechik, originar din Franţa, vor încînta publicul cu sonate din muzica lui Debussy şi a lui Schumann.

La 27 iunie, în cadrul Festivalului vor evolua Nina Sarkeshik (Franţa), Claudia Peres (Mexic-Franţa), Nadejda Erhan (Moldova), care vor interpreta în acompaniamentul Orchestrei Naţionale de Cameră operele lui Mozart, Faure, Beethoven.

Festivalul se va încheia pe 30 iunie cu un concert din operele lui Rahmaninov şi Brahms, în interpretarea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale, sub bagheta dirijorului Valentin Doni (Moldova-România).

Preţul unui bilet la concert este de 50 de lei.

Ideea acestui festival a fost lansată pentru prima dată de pianistul francez Michel Bourdoncle, în patria sa. După ce a participat la festivalul "Nopţile pianistice" din Franţa, dirijorul moldovean Valentin Doni a decis să organizeze şi în Moldova un asemenea festival. Astfel, Michael Burdoncle şi Valentin Doni au iniţiat acum 15 ani la Chişinău un eveniment asemănător. Graţie principalului organizator al festivalului – Alianţa Franceză – şi Ambasadei Franţei la Chişinău, în Moldova evoluează artişti de talie mondială.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?