X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Autorităţile Transnistriei speră să menţină veniturile reale ale populaţiei

21 iun. 2017,, 13:30   Economie
1312 0

Guvernul face tot posibilul pentru ca inflaţia să fie minimă şi astfel să fie menţinute veniturile reale ale populaţiei Transnistriei.

O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Guvernului autoproclamatei RMN, Alexandr Martînov, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă referitoare la deprecierea aproape cu o treime a rublei locale – de la 11,3 la 15 ruble pentru un dolar SUA.

El a subliniat că "au fost incluse deja mecanismele de compensare, în special, a fost ajustată politica tarifară".

"Tarifele nu se vor majora în 2017, în pofida deprecierii rublei. Un asemenea mecanism de compensare se referă nu doar la angajaţii din sectorul bugetar şi la pensionari, ci la întreaga populaţie. De asemenea, nu vor fi majorate serviciile de comunicaţii. Pînă la sfîrşitul anului nu vor fi o majorare bruscă a preţurilor la carburanţi. Ar putea exista unele fluctuaţii, dar acestea sînt legate strict de cotaţiile de piaţă", a spus premierul transnistrean.

Potrivit lui, a fost redus preţul pentru patenta de întreprinzător, a fost majorată norma socială pentru gaz şi a fost introdusă circulaţia gratuită în transportul public.

"Desigur, noi am presupus că în anul 2017 ar putea avea loc anumite procese legate de influenţa factorilor externi, care pot duce la diminuarea veniturilor reale ale populaţiei. De aceea, au fost puse în funcţie toate aceste mecanisme, în pofida deficitului bugetar şi situaţiei economice dificile. Considerăm că în urma acestor acţiuni vom reuşi să menţinem veniturile reale ale populaţiei. În orice caz, guvernul, banca centrală şi Sovietul Suprem vor controla situaţia", a subliniat Martînov.

El a spus că decizia de a majora cursul oficial al rublei a fost determinată de faptul că în anul 2016 guvernarea precedentă a tipărit circa 1 mld. ruble care nu au fost asigurate.

"În 2016 s-a creat un colaps monetar imens, care continuă şi astăzi să influenţeze asupra cursului de schimb în republica noastră. Acesta a creat premise pentru inflaţie. În urma acestei emisiuni, numărul banilor în republică s-a majorat practic de 1,5 ori. Dacă nu ar fi fost această emisiune mare, dacă nu ar fi fost scoase atît de multe mijloace din sistemul financiar al Transnistriei, coridorul cursului valutar ar fi fost astăzi mai mare. Dacă în 2017 preşedintele, guvernul, banca centrală şi Sovietul Suprem nu ar fi contracarat aceste scheme netransparente, care au funcţionat în 2016 şi mai devreme, acum cursul rublei ar fi ajuns la 23-25 ruble pentru $1. Putem doar să ne imaginăm care ar fi fost consecinţele pentru veniturile reale ale cetăţenilor, care ar fi fost inflaţia şi ceilalţi indicatori. Contracararea acestor scheme, limitarea emisiunii monetare au permis să nu admitem o asemenea catastrofă", a spus Martînov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?