X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Opinii contradictorii la Bruxelles privind schimbarea sistemului de vot

21 iun. 2017,, 11:30   Politică
3319 0

Pozițiile oficialilor europeni în problema modificării sistemului electoral din Moldova diferă. Cel puțin asta rezultă din discuțiile purtate separat de Vlad Plahotniuc și Pavel Filip în aceste zile la Bruxelles, notează NOI.md.

În timp ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a sfătuit guvernarea să țină cont plenar de recomandările Comisiei de la Veneția, vicepreședinta grupului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa din Parlamentul European, Norica Nicolai, a exprimat o altă poziție în cadrul întrevederii avute cu liderul PDM. Potrivit ei, experții Comisiei de la Veneția trebuie să ofere expertiză tehnico-juridică, iar oportunitatea politică nu e tema lor.

„Chestiunile de oportunitate politică trebuie decise de parlamentele naționale prin consultarea tuturor partidelor politice. Chestiunile tehnice vor trebui luate în discuție cu siguranță și acceptate atunci cînd se va aproba noua lege electorală”, a declarat Norica Nicolai. Ea a mai evidențiat că Uniunea Europeană nu poate să impună unui stat un anumit sistem de vot și nu trebuie să condiționeze asistența macrofinanciară pentru Moldova cu păstrarea actualului sistem electoral.

Vlad Plahotniuc s-a mai întîlnit cu deputați europeni care dezaprobă intenția de modificare a sistemului electoral în Moldova. În discuțiile cu deputatul Cristian Preda, din grupul Popularilor Europeni, Vlad Plahotniuc a amintit că sistemul electoral mixt a fost anterior promovat de PLDM, iar PDM și-a asumat să ducă la bun sfîrșit această schimbare.

La rîndul său, Cristian Preda a declarat că nu crede ca fiind oportună modificarea sistemului electoral în Moldova, precizînd că aceasta ar putea fi un pericol pentru sistemul pluripartit din țara noastră.


În urma întrevederii dintre Pavel Filip și Donald Tusk, oficialul european a declarat că sugestiile Comisiei de la Veneția trebuie îndeplinite întru totul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?