X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Noul proiect de sancțiuni antirusești încalcă Constituția SUA

21 iun. 2017,, 12:00   Externe
1944 1

Proiectul de lege privind noile sancțiuni împotriva Rusiei și Iranului încalcă Constituția americană, de aceea examinarea acestuia în Camera Reprezentanților din Congresul SUA este condiționată de numeroase dificultăți procedurale, scrie publicația The Washington Post.

Camera Reprezentanților a indicat că proiectul încalcă normele constituționale. Potrivit Legii Fundamentale, Camera Reprezentanților din Congres trebuie prima să introducă și să adopte proiecte de lege care ar putea duce la majorarea veniturilor statului. Inițial documentul examinat a fost aprobat de Senat.

Totodată, potrivit reprezentantului Comitetului pentru buget al Camerei, Congresul și Senatul colaborează strîns în chestiunea adoptării proiectului de lege.

Spicherul Camerei, Paul Ryan, la rîndul său, a susținut proiectul de lege, fără a preciza, totodată, dacă merită ca acesta să fie transmis la nivelul Congresului.

Cunoscutul susținător al sancțiunilor împotriva Rusiei, congresmanul Eliot Engel, din partea sa, a declarat că această problemă legislativă poate fi eliminată foarte ușor și ea este ridicată în vederea înghețării procesului de adaptare a proiectului de lege.


Săptămîna trecută Senatul a adoptat cu 98 de voturi pro și două contra noile sancțiuni împotriva Rusiei și Iranului. Măsurile antirusești au fost „anexate” la proiectul de lege privind Iranul sub formă de modificări pentru a urgenta adoptarea lor și a face mai dificil eventualul refuz al președintelui Donald Trump de a semna documentul.

Proiectul presupune reducerea termenului maxim de finanțare a băncilor rusești aflate sub sancțiuni pînă la 14 zile, iar a companiilor din sectorul de petrol și gaze – pînă la 30 de zile.

Pe lîngă aceasta, proiectul presupune că șeful statului ar putea adopta măsuri împotriva companiilor care intenționează să investească în construcția conductelor de export rusești peste 5 milioane de dolari pe an sau un milion la un moment dat, precum și să le presteze servicii sau să acorde suport informațional. Într-un punct aparte este stipulată intenția SUA de a se opune construcției gazoductului „Nord Stream – 2”.

Purtătorul de cuvînt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că intențiile Washingtonului de a introduce sancțiuni antirusești ar putea provoca un nou picaj al sancțiunilor. De asemenea, noile sancțiuni au provocat nemulțumirea UE. Cancelarul Austriei și ministrul Afacerilor Externe al Germaniei au văzut în proiect de lege o amenințare pentru asigurarea cu energie a Europei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?