Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

UNHCR: Refugiaţii în Moldova nu prezintă un pericol pentru cetăţenii ţării

21 iun. 2017,, 09:21   Societate
3819 0

Refugiaţii în Moldova nu prezintă un pericol pentru cetăţenii ţării, drepturile şi obligaţiunile lor fiind stabilite de legile şi Constituţia RM, susţine şeful Biroului Naţional al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în Moldova, Traian Ţurcanu.

Ieri, 20 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia Zilei Mondiale a refugiaţilor, el a spus că în ultimii ani numărul migranţilor în lume este în creştere, iar în Moldova aceştia sînt tot mai puţini.

„În anul 2016, în lume au fost înregistraţi peste 60 milioane de refugiaţi. În Moldova sînt înregistraţi 500, număr infim pentru o ţară cu o populaţie de trei milioane. În general, refugiaţii sînt din Siria, Afganistan şi Ucraina. În acest an am primit 30 de cereri de azil, de două ori mai puţine decît în 2016. Moldova nu este un punct de destinaţie pentru refugiaţi, ci o ţară de tranzit", consideră Ţurcanu.

Potrivit lui, refugiaţii "nu prezintă un pericol pentru Moldova, căci ei fug de pericol, de terorism şi de război".

„Trebuie să manifestăm înţelegere şi bunăvoinţă faţă de persoanele fără cetăţenie, deoarece fiecare dintre noi se poate pomeni într-o situaţie similară. Trebuie să-i ajutăm pe aceşti oameni, care au găsit curajul şi forţe să înceapă viaţa de la zero. Organele de drept examinează fiecare cerere de acordare a azilului, de aceea în Moldova se află refugiaţi ce nu prezintă pericol", a spus el.

Potrivit şefului Direcţiei azil şi integrare a Biroului pentru Migraţie şi Azil al MAI, Iulian Popov, înainte ca refugiatului să i se acorde dreptul de a se afla în republică, el este verificat dacă are legături cu grupările teroriste.

„Noi stabilim motivul refugierii, scopul aflării în Moldova şi dacă a avut un trecut criminal. Nu este corect să-i refuzăm pe oamenii aflaţi în necaz şi care vin cu pace în Moldova, căci ei pot fi de folos ţării", a menţionat Popov.

Drept exemplu el a menţionat că un grup de refugiaţi au donat sînge de Ziua Donatorului de Sînge.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?