X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Oazu Nantoi: Proiectul statalității Republicii Moldova degradează

21 iun. 2017,, 09:13   Politică
4590 4

Proiectul statalității Republicii Moldova degradează. Respectiv: un proiect care se află în proces de degradare nu poate asigura incorporarea și integrarea locuitorilor din stînga Nistrului, bazate pe un set de valori proprii unui stat de drept democratic.

Opinia aparține analistului politic Oazu Nantoi și a fost exprimată în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV, transmite IPN.

„Statul Republica Moldova trebuie să fie capabil, să aibă voință politică și mobilizare suficientă pentru a se opune încercărilor Federației Ruse de a menține situația de status quo”, a declarat Oazu Nantoi în cadrul emisiunii.

Potrivit lui, clasa politică moldovenească nu este capabilă să urce la nivelul provocărilor legate de proiectul de reîntregire a Republicii Moldova și de soluționare a conflictului. „Clasa politică din Republica Moldova se joacă de a țara, mimând preocuparea pentru conflictul transnistrean. Unii asistă neputincioși la degradarea proiectului statalității Republicii Moldova, alții se grăbesc să mai scoată ceva profit din existența acestui regim separatist, care este business partener al politicienilor corupți de la Chișinău”, susține analistul.

Oazu Nantoi consideră că pentru soluționarea conflictului transnistrean cei de pe malul drept al Nistrului trebuie să devină cetățeni consolidați, cu gândire critică. „Dacă vorbim despre soluționarea conflictului, apoi pe lângă controlul formal asupra acestui teritoriu, pe lângă faptul că nu se discută evacuarea potențialului rusesc de pe teritoriul Moldovei, nu se discută demilitarizarea acestei regiuni, noi trebuie să avem un program foarte clar și univoc de demontare a sechelelor acestui regim. Noi în stânga Nistrului trebuie să avem un program de „detransnistrizare” ca oamenii să fie ajutați să-și dea seama că trăiesc într-o capcană, că mințile lor au fost deformate de propaganda locală și că există altă realitate care se numește statul de drept democratic Republica Moldova”, a spus analistul.

În opinia lui, renunțarea la raioanele de est ale Republicii Moldova ar înseamna o manifestare de impotență și de primitivism.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?