X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Șeful Direcției de învățămînt Buiucani, condamnat la 2 ani de închisoare

20 iun. 2017,, 18:05   Societate
2195 0

Șeful Direcţiei educaţie tineret şi sport din cadrul Preturii sectorului Buiucani al Capitalei, Ion Vrînceanu, a fost condamnat la 2 ani de închisoare.

Sentința a fost pronunțată astăzi, 20 iunie, la Curtea de Apel, după ce instanța de fond l-a achitat. Magistrații de la Apel au mai dispus încasarea sumei de 17500 de lei de la Ion Vrînceanu în folosul Direcției Generale de Învățămînt Tineret și Sport a municipiului Chișinău. În timpul ultimului cuvînt, Vrînceanu a plîns în fața completului de judecători, chiar dacă pe coridor - spune procurorul - rîdea în fața acuzării.

Pe un alt capăt de acuzare - falsul în declaraţii - funcționarul a fost achitat din cauza expirării termenului de prescripție. Sentința este cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile.

În anul 2014, Vrînceanu a ordonat ilegal la doi directori a două instituţii de învăţămînt din Chișinău să ofere spații unei firme, care prestează lecții pentru conducătorii auto.


Potrivit unei investigații publicate de anticoruptie.md, în 2013 Ion Vrînceanu i-a cerut directoarei Liceului Teoretic „Vasile Vasilache" să ofere întreprinderii Dinas Plus SRL un spaţiu cu suprafaţa de aproximativ 60 de metri pătrați, în incinta liceului, unde se organizau lecții de instruire a conducătorilor auto.

Astfel, în august 2014, directoarea Liceului Teoretic „Vasile Vasilache" a transmis administratorului companiei cheile de la sala de clasă, chiar dacă Consiliului Municipal Chişinău nu a luat nici o decizie în acest sens și nici nu a fost semnat vreun contract de locaţiune. Camera de clasă a fost folosită de compania Dinas Plus SRL în perioada septembrie 2014 - ianuarie 2015, iar prejudiciul cauzat bugetului public a fost de peste 12 mii de lei.

În scurt timp, istoria s-a repetat, Vrînceanu a avut aceleași cerințe și în cazul Centrului de educaţie estetică „Lăstărel". În urma constrângerilor șefii de la „Lăstărel" au acordat un spațiu de 19 metri pătrați fără a încheia contract de locaţiune. În acest caz, daunele au fost de 4 mii de lei.

Într-un alt episod, un teren de 0,069 ha din curtea sediului Direcției Învățămînt Buiucani, pe care se află o construcție ce servea anterior ca spălătorie de rufe a Grădiniței nr. 18, a ajuns în anul 2006, adică tot pe durata mandatului lui Ion Vrânceanu, în mâinile unei persoane fizice. Această persoană este nimeni alta decât Lilian Istrati, cel căruia Ion Vrînceanu i-a donat casa și terenul de pe str. Onisifor Ghibu.

Ion Vrînceanu conduce Direcția Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău din anul 1997. Pe lîngă depășirea atribuțiilor de serviciu și afacerile ilegale legate de locul de muncă, procurorii au stabilit că în 2013 funcționarul nu a indicat toată averea pe care o deține familia acestuia. Este vorba despre conturi bancare cu milioane de lei, mai multe case și apartamente, dar și o mașină de lux.

Astfel, potrivit unei investigații publicate de jurnaliștii de la moldovacurata.md, șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, are o serie de proprietăți trecute pe numele fiicelor sale și conturi bancare cu milioane de lei. Fiicele sale, acum persoane majore, au fost împroprietărite încă de pe vremea când aveau 5 şi, respectiv, 10 ani. Iar la maturitate, adică la vârsta de 17 si 22 de ani, s-au mai ales cu câte un apartament cu 4 camere, ambele într-un bloc nou din Centrul Chișinăului.

Vrânceanu nu a trecut în acte nici faptul că fiicele sale sunt proprietarele imobilului unde locuiește în prezent întreaga familie, situat în orașul Durleşti. Totodată, funcționarul a uitat să declare și cele două apartamente ale fiicelor sale, care costă în total peste două milioane de lei. Mai mult ca atât, Ion Vrânceanu nu a indicat nici cele șapte conturi bancare pe care le deţinea împreună cu familia sa, închise în anul 2013, pe care se aflau sume de peste două milioane de lei şi 29.000 de euro. În anul următor, acesta din nou nu a declarat conturile bancare, precum şi alte conturi noi deschise în anul 2013.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?