Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Monumentul lui Ștefan cel Mare în ruine! (VIDEO,FOTO)

20 iun. 2017,, 16:55   Societate
9805 7

Monumentul lui Ștefan cel Mare din Suceava, dezvelit în anul 1977, se află într-o stare deplorabilă.

Despre aceasta a comunicat președintele Mișcării de Tineret „Voievod", Nicolae Pascaru, care susține că statuia este pe punctul de a se ruina și necesită a fi reparată cît mai urgent.

Chiar dacă se discută de mai bine de zece ani despre reparația monumentului, din păcate, nici pînă în prezent autoritățile din regiune nu au identificat bani pentru a readuce în stare bună statuia de o mare importanță istorică, afirmă Pascaru. Mișcarea de Tineret intenționează să se adreseze, în legătură cu această situație, către Ambasada României din Chișinău, dar și administrației publice din Suceava.

„Vedem că, de fapt, nu toți cinstesc memoria lui Ștefan cel Mare. Am rămas surprinși trecînd prin orașul Suceava și văzînd că această statuie mare a lui Ștefan cel Mare se află în dezastru, în ruine. Acest monument al marelui voievod este cel mai mare și, din 1977 de cînd a fost dezvelit, nu a fost renovat. În ultimii 17 ani se tot discută că va fi renovat, că se vor găsi fonduri, dar, deocamdată, vedem că încă se află în paragină. Dacă nu va fi reconstruit, riscă să cadă”, a afirmat Nicolae Pascaru.

El a menționat că administrația orașului Suceava trebuie să țină cont de valoarea acestui monument istoric, cu atît mai mult că regiunea este vizitată anual de mii de turiști.


„Ne indignează faptul că nu se păstrează istoria. Chiar își bat joc de aceste monumente, care sînt pe cale de dispariție. Cred că trebuie să se mobileze administrația publică locală. Noi sîntem gata să adunăm niște fonduri, dacă statul roman are nevoie de ajutor financiar. Ne-am informat că Primăria Sucevei așteaptă donații”, a specificat președintele Mișcării Voievod, exprimîndu-și uimirea că România nu dorește să identifice fonduri pentru reconstrucția monumentului lui Ștefan cel Mare, în condițiile în care bani pentru așa-zisele ajutoare găsesc.

„Este straniu cînd statul român încearcă să-i ajute pe alții sau declară că ajută, dar în Suceava se întîmplă așa ceva. Vom veni cu o scrisoare deschisă pe adresa Ambasadei, pentru a atrage atenția, fiindcă, dacă vom rămîne indiferenți, mîine-poimîine va începe a se distruge și cetatea Sucevei”, a spus Pascaru. Președintele Mișcării „Voievod” și-a exprimat speranța că autoritățile române vor intervene cît mai repede, iar pînă la 2 iulie – data trecerii la cele veșnice a marelui voievod – să fie întreprinse unele acțiuni în vederea restaurării monumentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?