Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Diaspora a protestat față de schimbarea sistemului de vot din RM

20 iun. 2017,, 18:40   Politică
2874 2

Mai mulți moldoveni au făcut un flashmob în timpul vizitei președintelui Parlamentului Andrian Candu și al prim-ministrului Pavel Filip la Bruxelles.

Vizita înalților oficiali a coincis cu votul Comisiei de Comert INTA a Parlamentului European cu privire la acordarea ajutorului material de 100 milioane de Euro Republicii Moldova din 20 iunie.

Participanții la flashmob salută alocarea ajutorului financiar, dar sînt îngrijorați de derapajul Republicii Moldova spre o dictatura a mafiei și a corupției. Aceștia sînt îngrijorați că Parlamentul Republicii Moldova ar putea vota schimbarea sistemului electoral în unul mixt în pofida avizului negativ din partea Comisiei de la Veneția și a lipsei de consens din societate. Protestatarii sînt de părere că Parlamentul European trebuie să condiționeze alocarea ajutorului în vederea angajamentului de a nu schimba sistemul electoral în unul mixt. Guvernarea în frunte cu Partidul Democrat trebuie sa respecte regulile democrație în schimbarea unei legi atît de importante precum legea electorala.

Participanții la protest au semnat o scrisoare în acest sens, care a fost trimisă Comisiei de Comerț International (INTA) a Parlamentului European, alături de poziția împotriva votului nominal, semnată la 5 mai de către mai multe ONG-urile din Moldova.

În timpul flashmobului participanții mai mulți trecători au fost interesați de motivul protestului. Manifestanții le-au oferit mai multe informații și o copie a scrisorilor menționate mai sus. În timpul flashmobului protestatarii au avut un schimb de replici cu membrii PD Valentina Buliga și Violeta Ivanov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?