Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Tapiola: Autoritățile trebuie 'să respecte pe deplin' opinia Comisiei de la Veneția

20 iun. 2017,, 15:48   Politică
2986 4

Autoritățile de la Chișinău trebuie 'să respecte pe deplin' opinia Comisiei de la Veneția, iar pentru modificarea sistemului electoral în Republica Moldova este nevoie de 'un consens larg' între forțele politice, inclusiv opoziția neparlamentară, și de o 'consultare reală' a societății civile, a atenționat marți șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, informează Radio Chișinău.

'Orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze în continuare democrația. Prin urmare, ar trebui să se bazeze pe un consens larg între forțele politice, (să aibă loc) în urma unei consultări reale a societății civile. Nu în ultimul rînd, ar trebui să respecte pe deplin opinia Comisiei de la Veneția', a declarat Pirkka Tapiola într-un interviu pentru site-ul anticorupție.md.

Totodată, diplomatul european susține că sistemul electoral este doar un instrument de alegere a deputaților și că mult mai important este un cadru juridic bine pus la punct, care să depisteze eventuale conflicte de interese și cazuri de corupție.

Comisia de la Veneția a dat vineri aviz negativ în privința schimbării sistemului electoral în Republica Moldova, avertizînd că proiectul sistemului mixt de alegeri, promovat de democrații și socialiștii moldoveni, nu întrunește consensul larg în societate și comportă numeroase pericole.

Între altele, experții Comisiei menționează că nu sînt stipulate criterii detaliate și cuprinzătoare pentru constituirea circumscripțiilor electorale pentru Transnistria și pentru cetățenii din străinatate, iar modificările propuse nu vor îmbunătăți reprezentarea femeilor și a minorităților în parlament.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?