Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Comportamentul țînțarilor poate fi influențat cu ajutorul luminii

25 apr. 2021,, 21:30   Mai multe...
3485 0

Cercetătorii de la Universitatea Notre Dame au descoperit că expunerea la lumină pe o perioadă de 10 minute în timpul nopții alterează comportamentul de zbor și înțepare la țînțarii din specia Anopheles gambiae, principalii vectori de transmitere a malariei.

Această specie de țînțari își desfășoară activitățile esențiale - hrănirea, depunerea ouălor, zborul, cea mai mare parte a înțepărilor din cursul nopții - în anumite momente ale zilei. Plasele de protecție pentru pat și insecticidele au ajutat la prevenirea înțepăturilor și au redus cazurile de malarie, însă cercetătorii spun că țînțarii s-au adaptat acestor măsuri și și-au mutat perioadele de activitate în momentele vulnerabile pentru oameni: seara sau dimineața devreme.

„Trebuie să descoperim noi metode de prevenție și control ale țînțarilor, deoarece în prezent nu sînt suficiente plasele tratate cu insecticid și dezinsecțiile”, a spus Giles Duffield, profesor de biologie la Universitatea Notre Dame și Institutul Eck de Sănătate Globală, specializat în biologia moleculară a ritmului circadian și fotobiologie la mamifere și țînțari.

Duffield și echipa sa au testat preferințele de mușcare ale țînțarilor în perioada de căutare separîndu-i în loturi de control și loturi de test. Țînțarii de control au fost ținuți în întuneric, iar cei de test au fost expuși la un puls de lumină albă cu durata de 10 minute. Apoi, țînțarilor le-a fost testată predilecția pentru pișcare imediat după expunerea la lumină și la fiecare două ore pe parcursul nopții. Rezultatele au indicat o suprimare semnificativă a pișcăturilor.

În alt experiment, țînțarii au fost expuși la lumină la fiecare două ore. Astfel, pișcăturile au fost suprimate pe o perioadă mare din cele 12 ore de întuneric.

„Efectul prelungit al tratamentului cu limină este remarcabil. Suprimarea pișcăturilor durează pînă la patru ore după expunere”, a spus Duffield. Cercetătorii au concluzionat că lumina ar putea fi o unealtă ajutătoare eficientă în reducerea transmiterii malariei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?