Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dodon: Referendumul consultativ va avea loc

20 iun. 2017,, 08:51   Politică
3730 2

Preşedintele Igor Dodon a declarat că referendumul consultativ pe care l-a iniţiat va avea loc.

Despre aceasta el a declarat jurnaliştilor luni, comentînd decizia Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei referitor la modificarea sistemului electoral şi extinderea atribuţiilor şefului statului în privinţa dizolvării Parlamentului.

"Referendumul planificat pentru 24 septembrie va avea loc. Voi insista pe aceasta, căci e vorba de un referendum consultativ, iar Preşedintele are dreptul să afle opinia poporului", a spus Dodon.

Potrivit lui, Comisia de la Veneţia s-a pronunţat în privinţa a cinci posibilităţi suplimentare de dizolvare a Parlamentului de către Preşedinte, dar nu dacă el trebuie sau nu să aibă aceste împuterniciri.

"Vom vedea opinia poporului, dar sînt sigur că va fi una pozitivă. După aceasta vom găsi cea mai bună formulă, conform practicilor europene, pentru ca Preşedintele să dizolve parlamentul şi în ţară să se desfăşoare alegeri parlamentare anticipate", a subliniat Dodon.

La şedinţa de vineri, Comisia de la Veneţia a evaluat destul de critic proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral al Moldovei şi proiectul de modificare a Constituţiei ce vizează sporirea împuternicirilor Preşedintelui. Comisia a menţionat că "desfăşurarea referendumului consultativ, care nu are efecte juridice, este una inoportună".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?