Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Studentul american condamnat la muncă silnică de Coreea de Nord a decedat

20 iun. 2017,, 01:19   Externe
3458 0

Studentul american în vîrstă de 22 de ani, pe nume Otto Warmbier, condamnat în luna martie a anului trecut la 15 ani de muncă silnică într-o închisoare din Coreea de Nord pentru „acţiuni împotriva statului“, a decedat.

Tînărul fost eliberat de regimul de la Phenian pe 13 iunie şi a ajuns în Statele Unite, însă în comă.

Imediat după ce avionul în care se afla Otto Warmbier a aterizat pe un aeroport din Ohio, o ambulanţă l-a transportat pe tînăr la Centrul Medical al Universităţii din Cincinnati, notează Associated Press.

Eliberarea studentului american a fost anunţată marţi de şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, care a adăugat, potrivit „The Guardian“, că Departamentul de Stat face eforturi susţinute şi pentru eliberarea altor trei cetăţeni americani aflaţi după gratii în Coreea de Nord.

Însă date despre starea de sănătate a studentului au fost furnizate de fostul guvernator al New Mexico, Bill Richardson, care s-a aflat în legătură cu familia tînărului şi care a fost implicat periodic şi în negocierile cu regimul de la Phenian privind eliberarea acestuia, scrie „New York Times“.


Potrivit lui Richardson, Otto Warmbier s-a aflat în comă „de mai bine de un an şi avea nevoie de îngrijiri medicale corespunzătoare“.

Student al Universităţii din Virginia şi pasionat de călătorii, Otto Warmbier a decis să meargă într-un tur de cinci zile în Coreea de Nord, intermediat de o companie chineză care îşi prezenta ofertele drept „călătorii ieftine spre destinaţii de care mama ta ar vrea să stai departe“.

În ianuarie 2016, cînd voia să plece de pe aeroportul din Phenian, tînărul a fost reţinut, fiind acuzat de un „act ostil“, dar neprecizat. După două luni, a fost condamnat, la finalul unui proces ce a durat o oră, pentru că a încercat să fure un banner cu un slogan politic dintr-un hotel. Sentinţa lui a constat în 15 ani de muncă silnică.

Imaginile din timpul procesului, în care acesta şi-a recunoscut fapta, într-o criză de plîns, au făcut înconjurul lumii. Multe voci au afirmat că Otto Warmbier a fost forţat să depună această mărturie, atrăgînd atenţia că, atunci cînd a fost scos din sală de forţele de ordine, tînărul abia se putea ţine pe picioare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?