X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Partidul lui Macron obține majoritatea parlamentară

19 iun. 2017,, 10:40   Externe
2035 0

Partidul lui Macron obține majoritatea parlamentară, rezultat care nu surprinde pe nimeni.

Sondajele făcute publice înaintea turul doi al alegerilor indica faptul că formațiunea politică a președintelui Emmanuel Macron va obține o majoritate zdrobitoare în noua Adunare Naţională, iar opoziția va fi redusă la o proporţie foarte mică. Primul tur de scrutin a fost marcat de o rată de absenteism record, iar același lucru s-a întîmplat și în al doilea tur.

UPDATE 19 iunie ora 07.55: Emmanuel Macron a obţinut, potrivit rezultatelor oficiale, cea mai mare majoritate parlamentară din istoria Republicii a V-a. Partidul său, La Republique en Marche (REM) şi aliatul său, MoDem, au obţinut 351 de mandate, mult peste cele 289 de care aveau nevoie pentru majoritatea absolută.

Totuși, proaspătul președinte și partidul său au obținut acest rezultat pe fondul unui record în ceea ce privește absenteismul la urne, 57% prezența în turul doi și doar 51,3% în primul tur.

Potrivit tradiției, premierul Edouard Philippe va trebui să prezinte luni sau marţi demisia Guvernului şi apoi, zilele următoare, să formeze un nou legislativ, care probabil nu va imediat unul nou, ce nu va include, probabil, mari schimbări.


Rezultatele finale oficiale arată că din totalul de 351 de mandate obţinute de majoritatea prezidenţială, MoDem, formaţiunea de centru a lui Francois Bayrou, are 41 de mandate şi ar urma să formeze un grup independent.

Alianţa dintre Les Republicains (LR) şi UDI a obţinut 131 de mandate, dintre care 113 LR.

Partidul Socialist (PS) a cîştigat doar 29 de mandate față de 284 cîte aveau înainte.

UPDATE ora 22.00 Marine Le Pen a obţinut, pentru prima dată, un mandat de deputat. Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, a obţinut un mandat în Adunarea Naţională, unde va reprezenta circumscripţia a 11-a Pas-de-Calais. Şefa partidului de extremă-dreapta, care a obţinut 46,02% din voturi în primul tur de scrutin, a înfruntat-o pe candidate La Republique en Marche Anne Roquet.

UPDATE ora 21:15. Urnele de vot s-au închis, iar potrivit primelor exit poll-uri, partidul lui Emmanuel Macron, La Republique en Marce, se îndreaptă spre o victorie categorică. Formațiunea politică va deține majoritatea parlamentară, reușind să obțină 360 de locuri în Parlament, potrivit Le Figaro.

Peste 47 de milioane de alegători au fost chemaţi la urne în cel de-al doilea tur al alegerilor parlamentare. Sondajele făcute publice înaintea turului doi indicau faptul că partidul lui Emmanuel Macron, La Republique en Marche (REM) va obţine o majoritate detaşată în scrutin, ceea ce confirmă dorinţa de reînnoire a peisajului politic, în ciuda unei rate de participare care se anunţă scăzută, la fel ca în primul tur.

De altfel, Macron a înregistrat un succes și în primul tur, care s-a desfășurat pe 11 iunie. Șeful statului aștepta însă acum o „confirmare” care să îi permită să aplice clar măsurile anunțate în campania electorală pentru președinția Franței. Printre acestea se numără și ordonanțele controversate privind reforma Codului Muncii şi legea privind „moralizarea politică”, care vor figura pe agenda Parlamentului încă din iulie.

Sondajele indicau că formaţiunea lui Emmanul Macron, nou-înfiinţată şi aliată cu centriştii din MoDem, ar putea cîştiga în pînă la 470 din totalul de 577 de circumscripţii, ceea ce s-ar traduce printr-una dintre cele mai impunătoare majorităţi din Republica a V-a.

Reînnoirea Adunării Generale va fi de o amploare inedită, sub efectul „valului Macron”, care deschide porţile unei noi generaţii de aleşi, dintre care o parte novici în politică. Numai 222 de deputaţi aflaţi în legislativul actual s-au calificat pentru al doilea tur de scrutin.

În total, 1.146 de candidaţi, dintre care 40% de femei, s-au înfruntat pentru cele 573 de mandate aflate în joc. Patru deputaţi au fost aleşi din primul tur de scrutin. Secţiile de vot s-au închis la ora locală 18 (19 ora României) în majoritatea ţării, cu excepţia marilor oraşe unde vor rămîne deschise pînă la ora locală 20 (21 ora României).

Care este sistemul alegerilor parlamentare din Franța

Alegerea celor 577 de deputați din camera inferioară a parlamentului se desfășoară în două runde, la fel ca alegerile prezidențiale. Mii de candidați participă la primul tur de scrutin, iar cine va cîștiga 50% sau mai mult din voturi într-o circumscripție electorală cu o participare minimă de 25% va cîștiga locul în Parlament. În turul doi vor ajunge candidații care au obținut peste 12,5% dintre voturi.

Acest tip de scrutin oferă în primul tur posibilitatea celor 47 de milioane de alegători Franței de a-și alege favoritul, în timp ce în turul doi sînt favorizate partidele mari.

Media de vîrstă a candidaților este de 48,5 ani și peste 42% dintre candidați sînt femei. Se așteaptă ca numărul reprezentantelor sexului frumos în noul Parlament să fie unul istoric, în condițiile în care în prezent dintre cei 577 de deputați, 155 sînt femei și acesta era deja un record pentru francezi, scrie France24.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?