Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ambasada britanică neagă informația anunțată de Krasnoselski privind vizita la Londra

18 iun. 2017,, 08:42   Politică
7394 3

Ambasada Marii Britanii la Chişinău precizează că vizita liderului separatist Vadim Krasnoselski la Londra a fost un aprivată şi nu una oficială după cum s-a scris în presa de la Tiraspol preluată de ce cea de la Chişinău.


Acesta s-a întâlnit cu directorul suplimentar al FCO pentru Europa de est și Asia Centrală, Nicola Pollitt care a reiterat că Marea Britanie susţine soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean având la bază integritatea teritorială a Republicii Moldova cu un statut special pentru regiunea din stânga Nistrului.

În context, Ambasada precizează că poziţia britanică privind transnistria este clară şi de lungă durată: ne-am angajat să sprijinim o înţelegere cuprinzătoare, paşnică a conflictului nerezolvate din Transnistria, bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova cu un statut special pentru transnistria. D-na Pollitt a reiterat această poziţie în timpul întâlnirii. Orice sugestie că poziţia din Regatul Unit s-a schimbat sau că recunoaştem transnistria, este incorectă.

Pollitt i-a încurajat pe vizitatori să se angajeze într-un dialog constructiv cu Chişinău şi să se concentreze pe beneficiile concrete ale progresului realizat în grupurile de lucru.

Regatul Unit continuă să sprijine negocierile privind procesul de negocieri în formatul " 5 + 2 " precum și întâlnirile în format ul" 1 + 1 " și în grupurile de lucru.

"Susținem pe deplin contribuția mediatorilor și observatorilor și ne exprimăm mulțumirea față de OSCE și în special față de președinția anterioară a Germaniei și actuala președinție austriacă pentru activitatea lor constructivă, inclusiv cu privire la declarația ministerială din 2016 privind procesul de negociere bazat pe rezultate. Nici FCO, nici Ambasada Marii Britanii la Chișinău nu au făcut declarații că "Regatul Unit susține poziția liderului Transnistriei" și nici nu ne-a exprimat "sprijinul pentru organizarea cât mai curând posibil a întâlnirii" Conferinței Permanente ", se spune în reacţia Ambasadei.
Proiectele implementate de Ambasada Marii Britanii, dintre care unele se extind pe malul stâng, subliniază disponibilitatea Regatului Unit de a-și continua sprijinul de lungă durată pentru proiectele menite să promoveze consolidarea încrederii între Chișinău și Tiraspol.

--- Vom aminti că pretinsa Preşdinţie de la Tiraspol a emis un comunicat de presă în care anunţă că Preşedintele nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselskii, a efectuat vineri, 16 iunie, o vizită de lucru în Marea Britanie, la Ministerul Afacerilor Externe de la Londra. Din delegaţia Transnistriei a făcut parte Vadim Krasnoselskii, prim-ministrul nerecunoscut al regiunii, Alexandr Martânov şi aşa-numitul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev.

În cadrul discuţiilor ar fost abordate mai multe probleme legate de relaţiile bilaterale dintre Transnistria şi Marea Britanie. În acest context, a avut loc un schimb de opinii vizavi de realizarea pe teritoriul Transnistriei a unor proiecte socio-umanitare, inclusiv implementate pe linia Ambasadei Marii Britanii.

Potrivit aceluiaşi comunicat, diplomaţii britanici şi-ar fi exprimat sprijinul faţă de poziţia lui Krasnoselskii, în ceea ce priveşte necesitatea soluţionării problemelor acumulate între R. Moldova şi Transnistria, doar la masa de negocieri. De asemenea, aceştia s-au expus pentru reluarea negocierilor în formatul „5+2".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?