X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Misiunea OSCE contribuie la combaterea violenţei în familie

15 iun. 2017,, 16:55   Societate
1742 0

Misiunea OSCE în Moldova continuă să sporească capacitatea sectorului de justiţie de a urmări eficient cazurile de violenţă în familie în Moldova.

Potrivit unui comunicat al OSCE, pentru atingerea acestui obiectiv, Misiunea, în parteneriat cu Institutul Naţional de Justiţie, au lansat un nou ciclu de instruire.

Desfăşurat la Chişinău, evenimentul a întrunit 22 de procurori şi judecători pentru a studia cum pot fi identificate şi ajutate victimele violenţei domestice, în contextul recentelor modificări în legislaţia Republicii Moldova. Pe parcursul a două zile, participanţii au învăţat cum să evalueze riscurile pentru a identifica victimele în baza indicatorilor psihologici şi sociali ai violenţei în familie. De asemenea, ei au examinat diferitele tipuri de servicii de protecţie disponibile victimelor violenţei domestice, inclusiv asistenţa medicală şi de reabilitare şi accesul la servicii sociale

„Acest eveniment de instruire a fost foarte util, în special în contextul prevalenţei violenţei domestice în Moldova. Accentul pus atît asupra dispoziţiilor legale, cît şi asupra aplicării practice a legii ne-a ajutat să identificăm lacunele procedurale în procesul de urmărire judiciară", a spus procurorul Liliana Nani.

Pe lîngă acestea, judecătorii şi procurorii au analizat modificările introduse în legislaţia moldovenească în 2016, care se referă la situaţiile în care pericolul violenţei în familie este iminent, precum şi prevederile legale internaţionale şi recomandările OSCE corespunzătoare. Ei au ajuns la concluzia că, pentru a combate eficient această problemă larg răspîndită în Moldova, nu este suficientă existenţa unui mecanism juridic de protecţie a victimelor şi de sancţionare a agresorilor în cadrul violenţei domestice. Judecătorii şi procurorii trebuie şi ei să poată facilita accesul victimelor la justiţie, asigurîndu-le posibilitatea de a recurge la ajutorul profesioniştilor din domeniul juridic şi organelor de drept.

Evenimentul de instruire face parte din proiectul Misiunii ce are ca scop sporirea capacităţii sectorului de justiţie şi aplicare a legii din Moldova de a reacţiona la cazurile de violenţă în familie. Încă cinci sesiuni de instruire, organizate în parteneriat cu Institutul Naţional de Justiţie, vor urma pe parcursul anului 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?