Leancă: Devalizarea sistemului bancar a început încă în perioada comunistă

Leancă: Devalizarea sistemului bancar a început încă în perioada comunistă

Devalizarea sistemului bancar moldovenesc a fost un proces îndelungat, care a început încă în perioada comunistă, iar Banca Naţională nu a oprit acest proces.

Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Leancă, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Nimeni nu poate spune cu exactitate cînd anume s-au furat banii. Unii zic că s-a făcut într-o zi, în noiembrie 2014, dar aşa ceva este imposibil. A fost un proces mai lung, care a început încă în perioada comunistă. Poate că atunci sumele care se furau erau mai mici. De atunci s-au început a da credite neperformante, fără acoperire, pe urmă s-au luat alte credite pentru a le acoperi pe cele mai vechi, pînă s-a ajuns la situaţia dată”, a declarat Leancă.

Fostul premier a spus că a observat neregulile de la BEM şi a acuzat Banca Naţională că nu a oprit procesul de devalizare a sistemului bancar: „Eu cînd am venit la Guvern, Banca de Economii avea deja datorii foarte mari. Eu nu dispuneam de pîrghiile necesare şi nici nu sînt specialist în finanţe. Banca Naţională care dispune de toate pîrghiile nu şi-a făcut datoria, aproape că nu a întreprins nimic”.

Iurie Leancă a recunoscut că în perioada cînd se afla la şefia Guvernului, a avut cîteva întîlniri cu Ilan Şor, dintre care unele neformale. „Cînd am văzut ce se întîmplă la BEM, am început să caut soluţii, mă întîlneam cu diferiţi oameni, ca să văd care este situaţia şi ce se poate de făcut. Pe Ilan Şor, în calitate de preşedinte al BEM, l-am invitat la şedinţa Guvernului ca să ofere explicaţii. Cred că m-am întîlnit cu el de 4-5 ori, nu pot spune cu exactitate, dar pentru a discuta situaţia de la BEM”, a spus vicespeakerul.

Iurie Leancă susţine că concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău a fost necesară: „Exista riscul ca aeroportul să fie închis, era într-o stare deplorabilă, iar pista era avariată. După concesionare lucrurile s-au schimbat radical”.


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu8 comentari

Pg 20 iun. 23:56

Nu de la comunisti,dar de pe timpul lui lucinschi.si tot asa mai departe,ca sa nu mai arătăm cu degetul.Au participat toți si Liudocica tot cu tot cu acul din mînecă,idolul dreptății.ar fi bine sa scrie toți cate o carte "cum se fura tara",da dar p rostimea o s-a cumpere cărțile si iarăsi o sa-i imbogatim .crapalea-r fierea!!!

Herodot 16 iun. 07:22

Daca asa e povestea, atunci cine ar scrie o istorie Adevarată a devalizarii baniclor. Cine a fost primul ,,al doilea etc ce a luat bani si nu i-a restituit la timp.. Cum explica BNM contrutia ca ciupercile după ploae a multor ediicii cu multe etaje, pe cand o biserică nu poate fi construita și finisată de 25 ani ??? Există informații că URSS a fost distrusă din interior de către 7 bancheri cu 500 zile pănă la Belovejskaya pușcea. Ei l-au lăsat pe Gorbaciov fără banii ceea ce a nemulțumit republicile unionale. În ce măsură acei bancheri sunt implicati in furtul miliardului de dolari ?? Cine a dori prăbușirea RM ??

горемыка 15 iun. 18:16

Ты не помнишь?---именно во время твоего правления и не мычи.потому что не умеешь разговаривать,а только мычать-мурлыкать!!!Еще "ДИПЛОМАТ"!!!!ХА-ХА- ХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nicolae 15 iun. 16:31

asa minciuna trebue so naskocesti nai 7 ani de acasa

2457854215 15 iun. 13:02

если это кража началось при коммунистах когда был и.о. призидента людмила фёдоровна гимпу то он всех коммунистах посадил

Peacekeeper 15 iun. 11:58

Г-н опять не понимает, что невозвратные кредиты есть во всех банках и есть порядок их списания лучше бы молчал за умного сошёл бы.

Ion 15 iun. 09:28

,leanca la puscarie,,cu ceilalti,, hotii,,au furat tot

Вова 15 iun. 09:10

Снова обман!!! Если кражи начались при правлении коммунистов ( что может быть и правдой), почему начал переговоры с Шором, а не потребовал от силовых структур разобраться. Ведь они находятся в подчинении Премьер министра!!!. А вместо этого поставил свою подпись, выделить под ответственности Правительства 14 миллиардный кредит в леях для покрытия краж. Когда крадут, кричат " Держи вора", а не покрывают воров!!! А сейчас Владимир Николаевич говорит что твое место рядом с Филатом. А если поступил как надо и выявил всех воров, Владимир Николаевич и другие как он молчали, а может быть сидели, и народ знал своих героях. Упустил ты Юра свой шанс!!!

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load