X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Dodon: Unii politicieni transnistreni nu vor soluţionarea conflictului

14 iun. 2017,, 15:11   Politică
19739 27

Unii politicieni şi businessmeni din Transnistria nu îşi doresc soluţionarea conflictului transnistrean.

O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Igor Dodon marţi seara, la o emisiune la NTV-Moldova.

"Locuitorii Transnistriei trebuie să ştie clar că multe probleme nu sînt soluţionate nu pentru că Chişinăul nu vrea, ci pentru că unii politicieni şi businessmeni din Transnistria trăiesc în baza acestui conflict. Ei fac bani, populaţia plăteşte pentru gaz, iar aceşti bani se duc nu ştiu unde. Datoria faţă de "Gazprom" a ajuns deja la $7-8 miliarde. Acest conflict este convenabil "prinţişorilor" din stînga Nistrului, care se comportă ca nişte feudali şi trăiesc pe seama poporului", a spus el.

Şeful statului a menţionat că această situație durează deja de 25 de ani, dar "ei nu vor mai putea trăi aşa mai departe, acest feudalism local se va termina".

"Eu înţeleg că unor politicieni transnistreni le-ar fi mai convenabil ca la conducerea Moldovei să fie un preşedinte prooccidental, proromân, pro-NATO. Şi atunci lor le-ar fi mai uşor să meargă la Moscova şi să se plîngă că nu au cu cine vorbi la Chişinău. Dar aşa… Eu propun să discutăm, să rezolvăm problemele în interesul oamenilor, iar ei nu ştiu cum să se eschiveze de la aceasta", a declarat preşedintele.

În opinia lui, menţinerea conflictului de pe Nistru este convenabilă şi Occidentului, care "ar vrea să pună hotarul pe Nistru, ca aici să fie şi hotarul NATO".

"De asemenea, conflictul este convenabil şi României, deoarece reintegrarea RM pune cruce tuturor speranţelor de unire. Afară de aceasta, conflictul este convenabil şi cuiva din Rusia, căci nu tuturor le place că preşedintele Moldovei soluţionează problemele împreună cu preşedintele Rusiei. Nu întîmplător, Aleksei Navalnîi a declarat recent că Rusia trebuie să recunoască independenţa Transnistriei. Cred că există forţe care ar vrea să provoace vreun conflict armat pe Nistru. Noi nu trebuie să admitem aşa ceva", a evidenţiat Dodon.

Potrivit lui, trebuie să unim ţara, "să găsim un consens intern şi un consens cu principalii parteneri externi".

"Pentru soluţionarea problemei transnistrene trebuie să convenim în privinţa cîtorva lucruri: este nevoie de o frontieră comună, de un sistem judiciar şi un sistem bancar comun, precum şi de demilitarizare. În rest, Transnistria trebuie să aibă toate atribuţiile şi prerogativele pe care le are acum", a spus Dodon.

Potrivit lui, au fost soluţionate cîteva probleme foarte importante pentru Transnistria.

„Sarcina noastră este de a soluţiona problema spre binele oamenilor. În Transnistria trăiesc oamenii noştri, fraţii noştri. Şi trebuie să facem tot posibilul ca viaţa lor să fie mai bună. Aceasta este poziţia Chişinăului. Avem multe divergenţe cu coaliţia de guvernare. Dar în privinţa Transnistriei noi am convenit încă în februarie să soluţionăm problemele împreună. Şi ele se soluţionează", a spus Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?