Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Beneficiile Moldovei de la comerțul liber cu China și Egiptul

14 iun. 2017,, 13:51   Economie
2096 0

Noi oportunități pentru companiile din Moldova se vor deschide odată cu lansarea și eventuala semnare a acordurilor de liber schimb cu China, Egipt și țările EFTA, în care intră Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția.

Subiectul a fost discutat de către viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministrul al Economiei, cu mediul de afaceri din Republica Moldova, de comun cu reprezentanții agențiilor naționale și organizațiilor internaționale în cadrul mesei rotunde cu genericul „Oportunități de export ale agenților economici moldoveni oferite de eventualele acorduri de liber schimb cu China, Egipt și țările EFTA”, relatează NOI.md.

În acest context, referindu-se la avantajele liberului schimb cu China, vicepremierul a menționat că acestea reprezintă o oportunitate pentru mediul de afacere de promovare a exporturilor de produse autohtone pe piața chineză, China fiind cel mai mare importator și exportator de bunuri la nivel mondial. Calmîc a menționat că pe parcursul a cinci luni a fost efectuat un studiu de fezabilitate comun cu partea chineza privind oportunitatea lansării și eventuala semnare a Acordului. Conform estimărilor, exporturile Moldovei în China se vor majora cu 39,85% iar produsul intern brut al Republicii Moldova va crește cu 0,42 la sută. „Semnarea Acordului de liber schimb cu Republica Populară Chineză face parte din obiectivele de atragere a investițiilor în sectoarele economiei naționale, care sînt prevăzute în Strategia Republicii Moldova de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor”, a menționat viceprim-ministrul.

În aceeași ordine de idei, Acordul de liber schimb dintre Republica Moldova și Egipt reprezintă o nouă platformă de extindere a exportului de produse agroalimentare, dat fiind faptul că Egiptul este unul dintre cei mai mari importatori de cereale și alte produse agroalimentare din zona mediteraneană, a menționat ministrul Economiei.

Totodată, Egiptul are încheiate mai multe acorduri cu țările arabe, uniunea din nordul Africii, cu țările EFTA, Uniunea Europeană și Turcia, prin care beneficiază de o serie de facilități. Prin urmare, conform studiului de fezabilitate elaborat de către experții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), semnarea Acordului cu Egiptul reprezintă un avantaj pentru țara noastră, întrucît se va putea ajunge la liberalizarea completă pentru aproape toate produsele sale cu potențial de export, excepția fiind băuturile alcoolice și produsele din tutun.

Referindu-se la Acordul cu țările EFTA, Octavian Calmîc a menționat că schimburile comerciale actuale între Elveția, Norvegia și Republica Moldova au loc în regim preferențial unilateral oferit în cadrul Sistemului generalizat al preferințelor (GSP), în timp ce regimul comercial cu Islanda este în baza taxelor MFN (Clauzei națiunii cele mai favorizate) din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, ambele regimuri fiind reprezentate de taxe mari pentru majoritatea produselor agricole. Totodată, luînd în considerare potențialul de export al Republicii Moldova pentru produsele agricole, dar și cele industriale, precum și conform rezultatelor studiului de fezabilitate, potențialul acord cu țările membre EFTA va oferi accesul producătorilor autohtoni pe piața acestora, cu unele excepții pentru produsele agricole pentru care EFTA nu acordă concesii sau poate fi posibilă liberalizarea acestora doar la un nivel extrem de limitat, a specificat ministrul Economiei.

Mihaela Gorban, șefa Direcției generale cooperare economică internațională, le-a mulțumit încă o dată experților GIZ și autorităților naționale pentru elaborarea studiului de fezabilitate și studiul comun efectuat de autoritățile din Republicii Moldova și China, punctînd unele detalii din aceste studii și oportunitățile oferite pentru diversificarea exporturilor la semnarea acordurilor de comerț liber cu China, Egipt și țările EFTA. Totodată, ea a accentuat că Moldova participă la expoziții internaționale unde în continuare va promova cultura naționala și produsele autohtone, iar produsele importate vor fi conforme standardelor europene. În acest context, Mihaela Gorban a solicitat implicarea mediului de afaceri în definitivarea pozițiilor de negocieri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?