X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moneyval: Legile Moldovei privind lupta cu spălarea de bani sînt doar pe hîrtie

14 iun. 2017,, 12:00   Politică
3649 0

Comitetul de experţi al Consiliului Europei pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului (Moneyval) consideră că în anul 2016 autorităţile Republicii Moldova nu au întreprins măsuri pentru îmbunătăţirea legilor privind lupta cu crimele financiare.

Despre aceasta se menţionează în cel de-al V-lea raport anual al Moneyval privind evaluarea măsurilor întreprinse în anul 2016 de cele 36 de ţări membre, publicat pe site-ul Consiliului Europei.

Printre dificultăţile constatate au fost relevate probleme cu măsurile destinate să asigure transparenţa persoanelor juridice şi a entităţilor. Recomandările ţin de evidenţa tranzacţiilor dubioase, păstrarea registrelor transferurilor de bani, satisfacţia beneficiarilor de transferuri.

Potrivit raportului, experţii urmăresc situaţia din Moldova începînd cu anul 2012. În acest răstimp ei au constatat progresul Moldovei în eliminarea multor deficienţe în legi ce se referă la aplicarea pedepselor pentru tranzacţiile financiare ilegale.

În decembrie 2016, în Moldova a sosit o comisie specială a Moneyval în misiune de evaluare. Experţii acesteia au menţionat că autorităţile Moldovei se concentrează mai mult pe creaţia legislativă decît pe aplicarea legilor.

Moneyval a ajuns la concluzia că organele de drept şi procuratura trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi de spălare de bani şi pentru pronunţarea hotărîrilor privind confiscarea bunurilor şi veniturilor, fapt ce va micşora numărul infracţiunilor.

Comitetul a decis că Moldova încă nu este gata să iasă de sub monitorizare, de aceea autorităţilor li se propune să revină asupra proiectelor de lege privind lupta cu spălarea de bani şi să prezinte raportul de activitate pentru anul 2016 şi obiectivele trasate pentru 2017.

Comitetul de Experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor Moneyval a fost înfiinţat în anul 1997. Scopul Comitetului Moneyval este de a se asigura că statele au sisteme eficiente de combatere a spălării banilor şi finanţarea terorismului în vigoare şi acestea sînt în conformitate cu standardele internaţionale relevante în acest domeniu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?