Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Nenorocire pentru Trump! Ar putea fi tras la răspundere

12 iun. 2017,, 22:02   Externe
2548 0

Procurorii generali din Districtul Columbia şi statul Maryland intenţionează să îl dea în judecată pe Donald Trump.

Ei afirmă că acesta a acceptat milioane de dolari ca plăţi din partea unor guverne străine după preluarea mandatului de preşedinte al SUA, relatează luni ziarul Washington Post, citat de DPA, conform agerpres.

Aceştia susţin că Trump a încălcat prevederile anticorupţie din Constituţia Statelor Unite şi promisiunea făcută susţinătorilor săi de a nu amesteca funcţia cu interesele sale de afaceri, potrivit Post.

Potrivit lor, el continuă să asigure conducerea companiei sale după preluarea mandatului de preşedinte şi primeşte rapoarte periodice privind starea financiară a companiei.


"Iniţiem un proces pentru că preşedintele nu a făcut paşii necesari pentru a-şi separa interesele de afaceri", a declarat Karl Racine, procurorul general al Districtului Columbia.

Ar fi primul proces de acest gen declanşat de o entitate guvernamentală, menţionează ziarul citat.

Plîngerea, care urmează să fie depusă luni, se bazează pe "clauza asupra avantajelor", o dispoziţie a Constituţiei americane care interzice oricărei persoane care ocupă o funcţie publică "să accepte cadouri, avantaje, funcţii sau titluri de orice fel, indiferent că provin de la un rege, prinţ sau şef de stat străin" fără acordul Congresului, potrivit AFP.

Printre elementele-cheie ale dosarului figurează Trump International Hotel, deschis anul trecut de Donald Trump în apropiere de Casa Albă. În afară de problema plăţilor străine, noua plîngere subliniază că acest hotel pune o problemă de concurenţă pentru hotelurile vecine.

Washington Post citează mai multe exemple de ţări străine care manifestă o preferinţă pentru acest hotel, precum Kuweitul, a cărui ambasadă a transferat în hotelul respectiv un eveniment prevăzut iniţial într-un alt hotel. Trump a venit el însuşi să-i primească pe invitaţi în hotel după preluarea mandatului, potrivit ziarului.

În cazul în care procesul începe, Racine şi procurorul general din statul Maryland, Brian Frosh, intenţionează să ceară copii ale declaraţiilor fiscale personale ale Trump, o bătălie care ar putea ajunge la Curtea Supremă.

În ianuarie, organizaţia non-profit CREW (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington) a intentat un proces într-un tribunal federal american împotriva lui Donald Trump, acuzîndu-l că a încălcat legea fundamentală a SUA prin faptul că a permis hotelurilor sale şi altor companii să accepte plăţi de la guverne străine.

După intentarea procesului de către CREW, "Organizaţia Trump" a spus că Donald Trump, mogul imobiliar la New York şi investitor, a renunţat la orice implicare în afacerile sale.

Acest anunţ tocmai se adaugă problemelor lui Trump, vizat deja de anchete ale Congresului, FBI şi de numirea unui procuror special Robert Mueller cu privire la o posibilă "coordonare" a echipei sale de campanie cu responsabili ruşi.

După preluarea mandatului în luna ianuarie, Trump a încredinţat fiilor săi controlul de zi de zi a afacerilor sale, dar şi-a păstrat acţiunile la Trump Organization.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?