Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Executorul judecătoresc acuzat în dosarul "laundromat" a fost condamnat la cinci ani de închisoare

10 iun. 2017,, 14:30   Societate
4823 1

Executorul judecătoresc acuzat în dosarul spălării de bani din Rusia prin băncile din Moldova, numit dosarul "Laundromat", a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale, decizia a fost luată vineri de Curtea de Apel Chişinău (CA).

Potrivit comunicatului, anul trecut executorul judecătoresc a fost achitat de judecătoria sectorului Buiucani. Procurorii au contestat decizia primei instanţe la CA. Procurorii au demonstrat prin probe că, activînd în circumscripţia camerei teritoriale a executorilor judecătoreşti Centru, inculpata a săvîrşit abuz de serviciu la executarea ilegală a ordonanţelor emise de aproape 10 judecătorii, inclusiv prin falsificarea ordonanţelor.

În comunicat se menţionează că în perioada martie 2011 - ianuarie 2014, în lipsa împuternicirilor, executorul judecătoresc a acceptat cereri privind intentarea unor proceduri de executare ilegale de la persoane neîmputernicite în modul corespunzător, intentînd mai bine de 40 de proceduri de executare, inclusiv în privinţa unor debitori nerezidenţi ai Republicii Moldova, precum şi care îşi au sediul în afara circumscripţiei camerei teritoriale Centru.

"În continuare, contrar prevederilor legale, în lipsa informării debitorilor nerezidenţi, fără a expedia scrisori recomandate cu aviz de primire, în lipsa asigurării transmiterii textului cuprins în act şi confirmarea primirii lui, executorul judecătoresc a purces la efectuarea acţiunilor de executare silită. Procurorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, prin intermediul filialei Centru BC "Moldinconbank"SA din Chişinău, instituţie financiară la cărui acţionar majoritar este Veaceslav Platon, condamnata a dispus încasarea mijloacelor băneşti în mărime de 211 054 905 216,5 lei (peste mlrd. La cursul leului moldovenesc din 2013 - "I.") de pe conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi", se arată în comunicat.

Dosarul penal a fost expediat în judecată în anul 2014, decizia instanţei a fost luată în 2016. Curtea de Apel a anulat hotărîrea instanţei primare. Executorul judecătoresc a fost condamnată la 5 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 10 ani. Sentinţa poate fi supusă recursului la Curtea Supremă de Justiţie.


Omul de afaceri Veaceslav Platon, care este considerat a fi unul din principalii figuranţi în dosarul "Laundromat", a fost condamnat în aprilie curent la 18 ani de închisoare pentru fraudă şi spălare de bani din sistemul bancar al RM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?